lunch/ przepisy

Ryż z pomidorami i cukinią oraz serem peccorino

Lato jest bogate w warzywa, które bardzo szybko się przyrządza. Mistrzostwem świata w tej dziedzinie jest dla mnie leczo i wszystkie wariacje na jego temat. Przyznaję, że ostatnio u nas w domu przynajmniej raz na tydzień muszą być pomidory z cukinią. Dodatki się może i różnią, ale baza pozostaje taka sama.

cukinia z pomidorami na ryżu | lunchboxodkuchni.pl

Dziś wersja najprostsza z możliwych. Po prostu cukinia i pomidory, a to wszystko podane z ryżem. Ja nie mam za bardzo ochoty na mięso, ale oczywiście, jeśli dodacie trochę dobrej jakościowo kiełbasy, to danie może jedynie zyskać.

cukinia z pomidorami na ryżu | lunchboxodkuchni.pl

Kroję wszystko w bardzo drobną kostkę, żeby jak najszybciej się upichciło. W ten sposób gotowanie zajmie nam tylko chwilę dłużej niż samo krojenie warzyw. Pamiętajcie również o tym, że jeśli będziemy jeść to danie dopiero na drugi dzień, to do tego czasu warzywa zmiękną bardziej niż na chwilę po wyłączeniu kuchenki, także nie ma ich co rozgotowywać.

cukinia z pomidorami na ryżu | lunchboxodkuchni.pl

 

Wydrukuj przepis
Ryż z pomidorami i cukinią oraz serem peccorino
Najlepszy letni obiadowy duet - pomidory i cukinia.
cukinia z pomidorami na ryżu | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 200 g ryżu
  • 2 pomidory malinówki
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • 2 łyżki sera peccorino
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 200 g ryżu
  • 2 pomidory malinówki
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • 2 łyżki sera peccorino
cukinia z pomidorami na ryżu | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Pomidory i cukinię myję i osuszam.
  2. Kroję czosnek i warzywa w drobną kostkę.
  3. W wysokim garnku rozgrzewam oliwę.
  4. Na rozgrzaną oliwę wkładam pokrojone czosnek, warzywa, oregano, ostrą paprykę, cukier, kilka szczypt soli i szczyptę pieprzu. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję w ten sposób ok. 10 minut na średniej mocy.
  5. Po tym czasie dodaję śmietanę.
  6. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Do miseczki wykładam ryż, następnie sos, a dopiero przed zjedzeniem ser peccorino.
  8. Jeśli sos jest za rzadki, to opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie pod koniec gotowania.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz