lunch/ przepisy

Tagliatelle ze szparagami i sosem śmietanowo-cytrynowym oraz serem pecorino

Szparagi będą dobre zarówno na ciepło jak i zimno. Jeśli na ciepło, to mogą zagrać pierwsze skrzypce jako samodzielne danie lub perfekcyjnie wkomponować się w otoczenie. Szczególnie, jeśli tym otoczeniem jest makaron z sosem śmietanowym lub jajecznym.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Obiad w 15 minut, czyli makaronowo-szparagowa kooperacja

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowo-cytrynowym | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Tagliatelle ze szparagami i sosem śmietanowo-cytrynowym oraz serem pecorino
Delikatne szparagi w sosie śmietanowym ze sprężystym makaronem. To co wszyscy lubimy najbardziej. Jest jednak jedna mała niespodzianka. Sos nie jest tylko śmietanowy.
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowo-cytrynowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cytryna, a właściwie starta z niej skórka
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 7 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cytryna, a właściwie starta z niej skórka
  • sól i pieprz
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowo-cytrynowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cytrynę oblewam wrzątkiem i dokładnie wycieram. Dopiero wtedy ścieram z niej skórkę.
  2. Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce i kroję je w małe kawałki.
  3. Masło rozpuszczam na patelni.
  4. Dodaję do niego szparagi i oprószam je solą i pieprzem. Podsmażam ok. 2 minuty.
  5. Dodaję śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz skórkę z cytryny. Gotuję sos ok. 10 minut na średniej mocy, mieszając od czasu do czasu i czekając, aż zgęstnieje.
  6. Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
  7. Ugotowany makaron dodaję do sosu i podgrzewam jeszcze ok. 1 minuty wszystko razem.
  8. Ser pecorino ścieram na tarce lub kroję w bardzo cienkie plastry i dodaję do dania na chwilę przed jedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz