Jest maj, więc jest i rabarbar. Wypadałoby coś upiec. Może zwykły placek z rabarbarem? Jasne! Tylko nie zwykły i nie placek! Tym razem mam dla Was muffiny z bardzo małą ilością tłuszczu i dużą ilością kokosa.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Rabarbar i szparagi, czyli mamy wiosnę!
Czas przygotowania | 15 min |
Czas oczekiwania | 25 min |
Porcje |
szt.
|
Składniki
- 6 jajek
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu winnego lub białego wina
- 4 łodygi rabarbaru
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie góra i dół.
- Oddzielam żółtka od białek.
- Do białek dodaję odrobinę soli i ubijam je na sztywną pianę.
- Żółtka, olej kokosowy i cukier ucieram mikserem na gładką masę.
- Dodaję wymieszane ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, a po chwili ocet i ucieram do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zmniejszam bieg miksera na najniższy i dodaję pianę z białek łyżka po łyżce.
- Wyłączam mikser, dodaję umyty i pokrojony w kawałki rabarbar i mieszam wszystko ze sobą.
- Wykładam masę do formy na muffiny.
- Piekę ok 25 minut bliżej dolnej grzałki.
Brak komentarzy