lunch/ przepisy

Muffiny z pomidorami, czarnymi oliwkami i serem feta

Lubię takie dania, które w zależności od sposobu podania i okoliczności mogą zmieniać funkcję. Raz mogą być lunchem, raz przystawką, a jeszcze innym razem imprezową przekąską. Te muffiny właśnie takie są. Oczami wyobraźni już je widzę ładnie podane obok grilla i sałatek. Przepis znalazłam w Magazynie Kuchnia, który bardzo lubię.

muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl

Dawno już niczego nie piekłam. Latem rzadko mi się chce włączać w ogóle piekarnik. Od czasu do czasu wieczorem jednak można się zmusić i przygotować coś treściwego na następny dzień.

muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl

Składników mamy tutaj naprawdę mało. Ciasto wyrabiałam jedną jedyną trzepaczką podłączoną do blendera. A muffiny rosną same bez proszenia. Bardzo podoba mi się ten przepis i na pewno przy najbliższej okazji go powtórzę.

muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl

Smak muffin jest słodkawy, choć i tak zmniejszyłam troszeczkę ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu. Bardzo przyjemnie równoważy to smak kwaśnawych pomidorów i słonej fety. Lubię takie dania, w których te kontrasty się przyciągają.

muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie obejrzeć cały lunchox, którego częścią jest ten przepis, zajrzyjcie do Co dziś na obiad? Pomidor!

Wydrukuj przepis
Muffiny z pomidorami, czarnymi oliwkami i serem feta
Delikatnie słodkie puszyste ciasto, kwaśnawe pomidory i słony ser feta. Cała feeria smaków w jednej małej muffince.
muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 25 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
muffin
Składniki
  • 400 g pomidorów = 3 malinówki, a resztę gramatury dopełniamy pomidorkami koktajlowymi
  • 150 g sera feta = 1/2 kostki
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany 18%
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
Czas przygotowania 25 min
Czas oczekiwania 25 min
Porcje
muffin
Składniki
  • 400 g pomidorów = 3 malinówki, a resztę gramatury dopełniamy pomidorkami koktajlowymi
  • 150 g sera feta = 1/2 kostki
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany 18%
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
muffiny z pomidorami, fetą i oliwkami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Pomidory malinówki myję, osuszam i kroję w ćwiartki. Dużą łyżką pozbywam się miąższu. W pomidorach koktajlowych zostawiam miąższ.
  2. Obydwa rodzaje pomidorów kroję w kostkę.
  3. Fetę kroję w drobną kostkę.
  4. Oliwki kroję w krążki.
  5. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, pieprzem i oregano.
  6. Jajka roztrzepuję widelcem.
  7. Śmietanę ubijam z oliwą, a następnie z jajkami.
  8. Dodaję sypkie produkty i wyrabiam na jednolite ciasto.
  9. Do foremek na muffiny wykładam najpierw ciasto, a następnie pomidory, oliwki i fetę.
  10. Piekę w piekarniku na programie "góra i dół" w 210° C przez 20 - 25 minut.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz