W gotowaniu chodzi o to, żeby odkrywać. Nie tylko nowe produkty. Również nowe sposoby na sprawdzone już składniki.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Blueberry na Blue Monday
Wydrukuj przepis
Placuszki owsiano-jogurtowe z syropem klonowym i borówką amerykańską
Połączenie płatków owsianych, jogurtu naturalnego i banana jest dość oczywiste. Dlaczego więc nie spróbować go w nowej formie? Ciepłe i rumiane placuszki polecają się na śniadanie!
Składniki
- 1/2 banana
- 1 jajko
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 kubka płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- borówki amerykańskie tyle, ile lubisz
- syrop klonowy lub cukier puder tyle, ile lubisz
Składniki
- 1/2 banana
- 1 jajko
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 kubka płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- borówki amerykańskie tyle, ile lubisz
- syrop klonowy lub cukier puder tyle, ile lubisz
|
|
Sposób przygotowania
Banana, jajko, jogurt, płatki, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy blenduję do uzyskania jednolitej masy.
Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wykładam masę łyżką do zupy. Jedna łyżka = jeden placuszek.
Na średniej mocy smażę każdego placuszka 2 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej.
Placuszki nie są słodkie, więc przed zjedzeniem dodaję syrop klonowy lub cukier puder i borówkę amerykańską.
Brak komentarzy