przepisy/ śniadanie

Pudding chia na mleku kokosowym z musem z mango

Robiłam już kiedyś podobny pudding, tyle że na mleku migdałowym. Tamto jest lżejsze zarówno w smaku jak i w zawartości tłuszczu. Jednak kokosowa moc jest trochę bardziej egzotyczna i pociągająca, więc pomimo 17% czystego tłuszczu dziś się na nią skuszę.

Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

W sumie dawno nie używałam już nasionek chia jako głównego składnika. Było tyle wakacyjnych owocowych smaków do wyboru, że zapomniałam na chwilę o puddingach tego rodzaju. Skupiłam się zdecydowanie na owocach w ich całej okazałości, co najwyżej krojąc je w kawałki. Czas jednak będzie powoli znów sprzyjał jasnym polskim owocom i coraz cieplejszym śniadaniom. Póki co jedną nogą jeszcze w wakacyjnej egzotyce, pudding kokosowy.

Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

Zasadniczo jem ten pudding schłodzony, jednak ostatnio moja koleżanka podała bardzo podobny na ciepło i muszę przyznać, że smakował naprawdę dobrze. Szczególnie, że był to jeden z tych pierwszych wietrznych dni, podczas których marzniemy dwa razy bardziej niż w środku zimy.

Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiaj wersja na zimno. Jest to jeden z deserków śniadaniowych, które bardzo lubię przygotowywać, bo jest z nim mało roboty. Zwykle mieszam mleko z nasionkami i zajmuję się gotowaniem obiadu. W międzyczasie mieszam jeszcze ze dwa razy. Gdy skończę gotować obiad robię szybko mus z mango i łączę obie masy.

Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

I chyba nie muszę wspominać, że jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich szanownych gościach małymi wysublimowanymi przystawkami oraz uroczymi deserkami, a przy tym nie macie czasu na siedzenie przez pół dnia w kuchni, to jest to jeden z TYCH przepisów.

Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Pudding chia na mleku kokosowym z musem z mango
Mało wymagający w przygotowaniu, a robiący piorunujące wrażenie na współpracownikach i gościach pudding kokosowy z musem z mango i imbiru.
Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 małe mango 1 szt. = ok. 170 g
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
Składniki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 małe mango 1 szt. = ok. 170 g
Pudding chia na mleku kokosowym z mango i imbirem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Nasiona mieszam bardzo dokładnie z mlekiem i cukrem. Uważam, by nie zebrały się w zagłębieniu pojemnika. Jeśli się nie nasączą, nie zżelują całego mleka i konsystencja puddingu nie będzie równa.
  2. Odstawiam zawiązujący się pudding na pół godziny mieszając go w międzyczasie przynajmniej raz. Gdy po tym czasie wydaje mi się zbyt gęsty, rozcieńczam go odrobiną wody. Jego finalna konsystencja powinna przypominać budyń.
  3. Mango obieram, kroję w kawałki i blenduję.
  4. Pudding przekładam do pojemniczków, a na górę wykładam mus z mango.
  5. Gotowe puddingi przechowuję w lodówce.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz