lunch/ przepisy

Kasza pęczak z sosem kurkowym i rozmarynem

Tak jak pisałam wcześniej, sos śmietanowy z kurkami musiał się w końcu pojawić. Jest to dla mnie połączenie tak oczywiste, że ominąć go nie sposób. Tym razem dodam jednak jeden magiczny składnik, który delikatnie ożywi śmietanową słodycz.

Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl

Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl

Jaki to składnik? Rozmaryn oczywiście. Ma leśny, wręcz jodłowy zapach i taki też nadaje posmak daniu. Wydaje mi się, że połączenie go z białym sosem nie jest oczywiste. Najczęściej widuję go z ciemnymi sosami, a przede wszystkim z mięsem. Przetestowałam go jednak w śmietanowej kąpieli z kurkami i z czystym sumieniem mogę polecić.

Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl

Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl

Sos oczywiście przygotowuję najprostszymi środkami, jakimi można. Wrzucam po prostu wszystko na patelnię o podgrzewam. Używam co prawda śmietany 18%, ale w połączeniu z serem grana padano spokojnie się zagęści.

Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl

Jako bazę wybrałam dziś kaszę pęczak. Dawno jej na blogu nie było. W sumie wdzięcznie wkomponowała się w całość. Zastanawiałam się, czy nie będzie za drobna do kurek, ale nadała całości sens. Niby niepozorna kasza, ale swoim ciepłem i sprężystą konsystencją wypełnia w w miły sposób głodny żołądek.

Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl

Danie, jak wiele moich, jest bez mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego jakieś lekkie białe mięso, jeśli macie ochotę. Pierś z kurczaka lub indyka sprawdzą się tu świetnie. Tymczasem ja pozwalam grać dziś kurkom pierwsze skrzypce.

Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Kasza pęczak z sosem kurkowym i rozmarynem
Ciepła gruba kasza i gładki śmietanowy sos. Gościem honorowym delikatne kurki. I jeszcze jeden magiczny składnik.
Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 150 g kaszy pęczak
  • 200 g świeżych kurek
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 25 g startego sera grana padano
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 7 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 150 g kaszy pęczak
  • 200 g świeżych kurek
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 25 g startego sera grana padano
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
Kasza pęczak z kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurki wkładam do dużej miski i zalewam zimną wodą. Dokładnie czyszczę każdą z nich z ziemi i układam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na sitku.
  3. Siekam je w drobniejsze kawałki.
  4. Na patelnię wylewam śmietanę, dodaję kurki i rozmaryn. Oprószam świeżo mieloną solą i pieprzem i podgrzewam.
  5. Duszę kurki i rozmaryn w śmietanie ok. 10 minut od momentu zawrzenia śmietany delikatnie mieszając od czasu do czasu.
  6. Po 10-ciu minutach ściągam patelnię z kuchenki, wyciągam rozmaryn i dodaję ser grana padano. Mieszam sos do momentu rozpuszczenia się sera. Jeśli potrzeba dodaję do smaku soli i pieprzu.
  7. Do pojemników lub miseczek wykładam kaszę, a na nią sos kurkowy. Można dodać jeszcze dodatkową ilość sera grana padano.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz