przepisy/ śniadanie

Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango

Super food w postaci nasion chia jest bardzo wdzięczne, bo jest z nim mało roboty i nie trzeba dużej ilości by się tym nasycić. Dodatkowo ślicznie wygląda, co powoduje, że tym bardziej mam na to ochotę. Zwykle mieszam nasiona z mlekiem i zabieram się za robienie obiadu. Gdy go kończę, pudding jest gotowy.

Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango - pion | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Konfiturowe wakacje i sezamowy pośpiech

Wydrukuj przepis
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango
Takie malutkie nasionka, a tyle w nich mocy. Super food w postaci nasion chia. Szybko, smacznie i ślicznie.
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie
  • 1 mango
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie
  • 1 mango
Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Nasiona mieszam bardzo dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem. Uważam, by nie zebrały się w zagłębieniu pojemnika. Jeśli się nie nasączą, nie zżelują całego mleka i konsystencja puddingu nie będzie równa.
  2. Odstawiam mieszankę na pół godziny mieszając ją w międzyczasie przynajmniej raz. Gdy po tym czasie wydaje mi się zbyt gęsty, rozcieńczam go jeszcze odrobiną mleka. Jego finalna konsystencja powinna przypominać płynny budyń.
  3. Mango obieram, kroję w kawałki i blenduję.
  4. Gdy pudding jest zżelowany, przekładam go do pojemniczków, a na górę wykładam mus z mango.
  5. Gotowe puddingi przechowuję w lodówce.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz