lunch/ przepisy

Quiche z kurkami i serem gorgonzola

Dobra zarówno na ciepło jak i zimno, zaraz po upieczeniu jak i odgrzewana. Quiche – niezastąpiony sposób na uzyskanie zupełnie nowego wrażenia za każdym razem. Dziś z kurkami. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Francuskie wpływy na polskie kurki – quiche z kurkami

Wydrukuj przepis
Quiche z kurkami i serem gorgonzola
Idealny sposób na wykorzystanie sezonowego produktu, jakim są długo wyczekiwane świeże kurki. Ich łagodny smak świetnie współgra z wyrazistym serem gorgonzola.
Quiche z kurkami, serem gorgonzola i pomidorkami koktailowymi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 35 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
  • 100 g świeżych kurek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 35 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
  • 100 g świeżych kurek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Quiche z kurkami, serem gorgonzola i pomidorkami koktailowymi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Nastawiam piekarnik na 200°C i termoobieg
  2. Kurki oczyszczam pod bieżącą wodą i oszuszam
  3. Na rozgrzanym maśle przesmażam kurki doprawiając solą i pieprzem i pilnując, by się nie zrumieniły
  4. Wykładam formę pergaminem i ciastem. Jeśli ciasto jest prostokątne, to brakujące boczki na szerokość wylepiam z nadmiaru ciasta na długość
  5. Ciasto nakłuwam widelcem
  6. Na ciasto wykładam przesmażone kurki i kruszę ser
  7. W misce mieszam śmietanę z jajkiem i doprawiam solą i pieprzem
  8. Śmietanowo-jajeczną masę wylewam na kurki i ser
  9. Na wierzchu układam kilka pomidorków koktajlowych

Podobne wpisy