przepisy/ śniadanie

Płatki owsiane z żurawiną i orzechami włoskimi

Płatki owsiane są tylko bazą. Wszystko to, co zrobimy z nimi w dalszej kolejności wpłynie na to, jak będą smakować na końcu. Również same dodatki możemy podawać w różnej formie. I tak uzyskujemy kolejne oblicze zwykłej owsianki. Dziś z żurawiną i orzechami włoskimi.

Płatki owsiane z żurawiną i orzechami włoskimi | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny LunchBox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, chodźcie tutaj Mocy czerwonych krwinek przybywaj

Wydrukuj przepis
Płatki owsiane z żurawiną i orzechami włoskimi
Niby zwykła owsianka, a jednak zmielone orzechy i wyraźna w smaku żurawina dodają jej zdecydowanie polotu.
Płatki owsiane z żurawiną i orzechami włoskimi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 400 ml wody
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 400 ml wody
Płatki owsiane z żurawiną i orzechami włoskimi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Płatki z miodem i solą zalewam wodą i zagotowuję.
  2. Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia mieszając od czasu do czasu.
  3. Orzechy ścieram na tarce o małych oczkach.
  4. Gdy owsianka jest gotowa, dodaję żurawinę i starte orzechy włoskie.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz