lunch/ przepisy

Zupa à la barszcz ukraiński

Niedługo Święta i zapewne w wielu domach najemy się dużej ilości barszczu z uszkami, dlatego dziś odmienna wersja zupy opartej na buraku. Inspirowana barszczem ukraińskim.

Zupa a la barszcz ukraiński | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny LunchBox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, chodźcie tutaj Mocy czerwonych krwinek przybywaj

Wydrukuj przepis
Zupa à la barszcz ukraiński
Bogate w żelazo buraki dobrze sprawdzają się zimą, szczególnie jako pyszna, rozgrzewająca zupa.
Zupa a la barszcz ukraiński | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 360 g buraków 360 g = ok. 2 średniej wielkości buraki
  • 110 g marchewki 110 g = ok. 1 mała marchewka
  • 240 g ziemniaków 240 g = ok. 2 średnie ziemniaki
  • 220 g czerwonej fasoli w puszce 220 g = 1 puszka fasoli
  • 1 l wrzącej wody
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego nic złego się jednak nie stanie, jeśli go nie dodamy
  • pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 360 g buraków 360 g = ok. 2 średniej wielkości buraki
  • 110 g marchewki 110 g = ok. 1 mała marchewka
  • 240 g ziemniaków 240 g = ok. 2 średnie ziemniaki
  • 220 g czerwonej fasoli w puszce 220 g = 1 puszka fasoli
  • 1 l wrzącej wody
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego nic złego się jednak nie stanie, jeśli go nie dodamy
  • pieprz
Zupa a la barszcz ukraiński | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram i siekam.
  2. Podsmażam cebulę w garnku na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia (ok 5 - 7 minut). Oprószam ją solą i pieprzem.
  3. Gdy cebula się zeszkli zalewam ją wrzątkiem.
  4. Buraka i marchewkę obieram i kroję w małą kostkę i dorzucam do gotującej się wody z cebulą. Dodaję łyżeczkę soli i cukru oraz szczyptę pieprzu i gotuję ok. 10 minut.
  5. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dorzucam do gotujących się warzyw. Gotuję kolejne 10 minut.
  6. Gdy ziemniaki są miękkie, ściągam zupę z kuchenki, dokładam do niej odcedzoną fasolę z puszki, posiekany koperek oraz łyżeczkę octu i mieszam.
  7. Śmietaną ozdabiam zupę przed samym podaniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz