lunch/ przepisy

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, szpinakiem „baby” i granatem

Kolorowa sałatka, która łączy w sobie mocną słodycz granatu i wyraźną słoność sera greckiego, a jednocześnie syci pełnoziarnistym makaronem. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj: Pozytywna zielenina – sałatka ze świeżym szpinakiem i granatem

Wydrukuj przepis
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, szpinakiem "baby" i granatem
Sałatka z makaronem, serem typu greckiego, szpinakiem i granatem i z sosem
Czas przygotowania 25 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 60 g drobnego makaronu pełnoziarnistego
  • 40 g szpinaku baby
  • 6 pomidorków truskawkowych
  • 80 g sera typu greckiego
  • 1/2 owocu granatu
Sos miodowo-musztardowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 25 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 60 g drobnego makaronu pełnoziarnistego
  • 40 g szpinaku baby
  • 6 pomidorków truskawkowych
  • 80 g sera typu greckiego
  • 1/2 owocu granatu
Sos miodowo-musztardowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
Sałatka z makaronem, serem typu greckiego, szpinakiem i granatem i z sosem
Sposób przygotowania
Sałatka
  1. Gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu
  2. Myję liście szpinaku, osuszam i kładę na dno lunchboxa
  3. Ugotowany i ostudzony makaron wykładam na liście szpinaku
  4. Dodaję umyte i pokrojone w poprzek pomidorki
  5. Dodaję pokrojony w małą kostkę ser typu greckiego
  6. Myję i obieram owoc granatu, by jego kuleczki wyłożyć na sam wierzch sałatki
Sos miodowo-musztardowy
  1. Oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz mieszam na gładką emulsję
  2. Przelewam do małego słoiczka, który zabiorę ze sobą do pracy
  3. Sos wylewam na sałatkę dopiero przed zjedzeniem

Podobne wpisy