Kolorowa sałatka, która łączy w sobie mocną słodycz granatu i wyraźną słoność sera greckiego, a jednocześnie syci pełnoziarnistym makaronem. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj: Pozytywna zielenina – sałatka ze świeżym szpinakiem i granatem
Czas przygotowania | 25 min |
Porcje |
|
Składniki
Sałatka
- 60 g drobnego makaronu pełnoziarnistego
- 40 g szpinaku baby
- 6 pomidorków truskawkowych
- 80 g sera typu greckiego
- 1/2 owocu granatu
Sos miodowo-musztardowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
Składniki
Sałatka
Sos miodowo-musztardowy
|
|
Sposób przygotowania
Sałatka
- Gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu
- Myję liście szpinaku, osuszam i kładę na dno lunchboxa
- Ugotowany i ostudzony makaron wykładam na liście szpinaku
- Dodaję umyte i pokrojone w poprzek pomidorki
- Dodaję pokrojony w małą kostkę ser typu greckiego
- Myję i obieram owoc granatu, by jego kuleczki wyłożyć na sam wierzch sałatki
Sos miodowo-musztardowy
- Oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz mieszam na gładką emulsję
- Przelewam do małego słoiczka, który zabiorę ze sobą do pracy
- Sos wylewam na sałatkę dopiero przed zjedzeniem