lunch/ przepisy

Sałatka z tuńczykiem

To jest sałatka na prawdziwie leniwe dni. Prawie nic przy niej nie trzeba robić, a produkty na nią zwykle siedzą w szafkach i czekają na „czarną godzinę”, która właśnie przyszła.

Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Leniwa ryba. Sałatka z tuńczykiem.

Wydrukuj przepis
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to klasyk. Podkręcimy ją jednak odrobinę słodkim dipem z awokado.
Sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 120 g makaronu razowego penne
  • 120 g tuńczyka z puszki w zalewie
  • 100 g sera typu bałkańskiego
  • 12 czarnych oliwek
  • 180 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
  • 1/4 awokado
  • 1 łyżyka miodu
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 120 g makaronu razowego penne
  • 120 g tuńczyka z puszki w zalewie
  • 100 g sera typu bałkańskiego
  • 12 czarnych oliwek
  • 180 g jogurtu naturalnego 180 g = 1 mały kubeczek jogurtu
  • 1/4 awokado
  • 1 łyżyka miodu
  • sól i pieprz
Sałatka z tuńczykiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Z puszki tuńczyka odlewam wodę, ser kroję w kostkę, a oliwki wyciągam z zalewy.
  3. Awokado blenduję z jogurtem, miodem, odrobiną soli i pieprzu. Zamykam w słoiczku.
  4. Wykładam kolejno: makaron, tuńczyka, ser i oliwki.
  5. Dip dodaję do sałatki na chwilę przed jej zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz