Coś dla lubiących turbo słodkie drugie śniadania lub desery. Nie za sprawą przesady ze słodzeniem, a fig, które z natury są kwintesencją słodkości. A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Recykling pełnym garnkiem – leczo
Wydrukuj przepis
Serek à la tiramisu z figą
Słodka figa, gorzka kawa. Lekki serek, pyszny deser. Niby przeciwieństwa, a wszystko ze sobą współgra.
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
150gserka homogenizowanego naturalnego150 g = 1 mały serek homogenizowany
2łyżeczkicukru pudru
1łyżeczkagorzkiego kakao
1filiżankazaparzonej kawyniesłodzonej
4biszkopty
1figa
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
150gserka homogenizowanego naturalnego150 g = 1 mały serek homogenizowany
2łyżeczkicukru pudru
1łyżeczkagorzkiego kakao
1filiżankazaparzonej kawyniesłodzonej
4biszkopty
1figa
Sposób przygotowania
Figę obieram ze skórki i kroję w plastry. Plastry przyklejam do ścianek słoiczka,
Serek homogenizowany mieszam z cukrem pudrem.
Zaparzoną kawę przelewam do szerokiej miseczki i studzę.
Przekładam kilka razu kolejno: biszkoptem zanurzonym dosłownie na 1 sekundę w kawie, serkiem i kakao.