przepisy/ śniadanie

Serek à la tiramisu z figą

Coś dla lubiących turbo słodkie drugie śniadania lub desery. Nie za sprawą przesady ze słodzeniem, a fig, które z natury są kwintesencją słodkości. A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Recykling pełnym garnkiem – leczo

Wydrukuj przepis
Serek à la tiramisu z figą
Słodka figa, gorzka kawa. Lekki serek, pyszny deser. Niby przeciwieństwa, a wszystko ze sobą współgra.
Serek a la tiramisu z figą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego 150 g = 1 mały serek homogenizowany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 filiżanka zaparzonej kawy niesłodzonej
  • 4 biszkopty
  • 1 figa
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego 150 g = 1 mały serek homogenizowany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 filiżanka zaparzonej kawy niesłodzonej
  • 4 biszkopty
  • 1 figa
Serek a la tiramisu z figą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Figę obieram ze skórki i kroję w plastry. Plastry przyklejam do ścianek słoiczka,
  2. Serek homogenizowany mieszam z cukrem pudrem.
  3. Zaparzoną kawę przelewam do szerokiej miseczki i studzę.
  4. Przekładam kilka razu kolejno: biszkoptem zanurzonym dosłownie na 1 sekundę w kawie, serkiem i kakao.

Podobne wpisy