Szparagi będą dobre zarówno na ciepło jak i zimno. Jeśli na ciepło, to mogą zagrać pierwsze skrzypce jako samodzielne danie lub perfekcyjnie wkomponować się w otoczenie. Szczególnie, jeśli tym otoczeniem jest makaron z sosem śmietanowym lub jajecznym.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Obiad w 15 minut, czyli makaronowo-szparagowa kooperacja
Wydrukuj przepis
Tagliatelle ze szparagami i sosem śmietanowo-cytrynowym oraz serem pecorino
Delikatne szparagi w sosie śmietanowym ze sprężystym makaronem. To co wszyscy lubimy najbardziej. Jest jednak jedna mała niespodzianka. Sos nie jest tylko śmietanowy.
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cytryna, a właściwie starta z niej skórka
- sól i pieprz
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cytryna, a właściwie starta z niej skórka
- sól i pieprz
|
|
Sposób przygotowania
Cytrynę oblewam wrzątkiem i dokładnie wycieram. Dopiero wtedy ścieram z niej skórkę.
Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce i kroję je w małe kawałki.
Masło rozpuszczam na patelni.
Dodaję do niego szparagi i oprószam je solą i pieprzem. Podsmażam ok. 2 minuty.
Dodaję śmietanę, szczyptę soli i pieprzu oraz skórkę z cytryny. Gotuję sos ok. 10 minut na średniej mocy, mieszając od czasu do czasu i czekając, aż zgęstnieje.
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowany makaron dodaję do sosu i podgrzewam jeszcze ok. 1 minuty wszystko razem.
Ser pecorino ścieram na tarce lub kroję w bardzo cienkie plastry i dodaję do dania na chwilę przed jedzeniem.
Brak komentarzy