lunch/ przepisy

Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską

Pyszny sposób zarówno na lunch w pracy jak i przekąskę podczas leniwego piątkowego spotkania ze znajomymi.

Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Festiwal jarmużowy trwa

Wydrukuj przepis
Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską
Małe, pyszne i pożywne. Dobrze słone z odrobiną goryczki jarmużu.
Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 7 min
Czas oczekiwania 20 min
Porcje
szt.
Składniki
  • 250 g świeżego jarmużu
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g ciasta francuskiego = 1 opakowanie ciasta francuskiego z Lidla
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • ser parmezan lub grana padano
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 7 min
Czas oczekiwania 20 min
Porcje
szt.
Składniki
  • 250 g świeżego jarmużu
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g ciasta francuskiego = 1 opakowanie ciasta francuskiego z Lidla
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • ser parmezan lub grana padano
  • sól i pieprz
Tartaletki z jarmużem, ricottą i szynką parmeńską | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Foremkę do muffinek wykładam małymi kwadratami papieru do pieczenia. Jeśli masz papierowe foremki do muffinek, użyj ich! Wtedy życie jest dwa razy prostsze.
  2. Ciasto dzielę na 10 w miarę równych prostokątów. Każdy prostokąt układam w zagłębieniu formy pilnując, by rogi wywinięte były na zewnątrz.
  3. Jarmuż opłukuję, osuszam i odcinam od łodyg, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Obgotowuję we wrzątku kilka minut. Ostudzam i osuszam.
  4. Jajka roztrzepuję, dodaję soli i pieprzu i rozrabiam z serem ricotta.
  5. Szynkę rwę na mniejsze kawałki.
  6. Ser parmezan trę na tarce o grubych oczkach.
  7. W każdym zagłębieniu z kawałkiem ciasta układam kawałek jarmużu i szynki. Następnie zalewam masą ricottowo-jajeczną. Wierzch posypuję parmezanem.
  8. Tak przygotowane tartaletki wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 15 - 20 minut w 200°C na programie góra + dół + termoobieg.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz