Bulion mięsno-warzywny nie musi być gotowany tylko i wyłącznie na porcji rosołowej. Możemy użyć do niego również mięsa w formie pulpecików, które później zjemy w zupie.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Dzień świstaka, czyli jarmuż w kolejnej odsłonie
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 25 min |
Porcje |
porcje
|
Składniki
Pulpeciki
- 100 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g mielonego mięsa wołowego
- 1/2 natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- sól i pieprz
Zupa jarmużowa
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 liście świeżego jarmużu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Składniki
Pulpeciki
Zupa jarmużowa
|
|
Sposób przygotowania
Pulpeciki
- Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
- Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
- Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
Zupa
- Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
- W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
- Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Jarmuż obcinam nożyczkami wzdłuż łodygi, myję, osuszam i kroję na małe kawałki. Dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze ok. 3 minut.
- W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.
Brak komentarzy