lunch/ przepisy

Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino

Szybko, prosto i można użyć zdecydowanie większą część szparaga bez obaw, że wyczuwalne będą włókna. Składników jak na lekarstwo, bo po co psuć ten idealny smak. Jedynie ser pecorino podkręci nam atmosferę.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zajrzyjcie tutaj Jeść się nie chce, no chyba że truskawki

Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino
Delikatne szparagi i wyraźny ser pecorino to połączenie, które sprawdzi się idealnie podczas szybkiego lunchu.
Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 średniej wielkości ziemniaki ale raczej nie młode
  • 1/2 pora
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 średniej wielkości ziemniaki ale raczej nie młode
  • 1/2 pora
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
Zupa krem z zielonych szparagów z serem pecorino | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Szparagi myję. Odcinam zdrewniałe końce. Kroję na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  3. Pora myję i siekam w drobne krążki. Dymkę również drobno siekam.
  4. Podgrzewam oliwę w wysokim garnku.
  5. Dodaję do niej por i dymkę, oprószam go solą i pieprzem. Podsmażam ok. 3 minut.
  6. Dodaję ziemniaki i szparagi i podsmażam wszystko jeszcze ok. 3 minuty zagotowując w tym czasie wrzątek w czajniku.
  7. Zalewam warzywa wrzątkiem w takiej ilości, żeby je przykrył. Dodaję cukier, szczyptę soli i pieprzu. W ten sposób gotuję wszystko ok. 10 minut.
  8. Po tym czasie zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję śmietanę i blenduję zupę. Jeśli po zblendowaniu jest za gęsta, dodaję wodę.
  9. Ser pecorino ścieram na tarce lub kroję w cienkie plasterki. Dodaję go do zupy na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz