W dzisiejszym lunchboxie: owsianka z daktylami i orzechami włoskimi, serek homogenizowany z wiórkami kokosowymi i granatem oraz krem z kalafiora z płatkami jaglanymi.
Cześć! Jak się macie? Czy kalorie nabite w zeszłym tygodniu już spalone podczas weekendowego wypadu w góry? Czy może wręcz odwrotnie – doładowane niedzielnym obiadem u rodziców? Tak czy siak, dobrze! Mam nadzieję, że miło spędziliście weekend i możemy brać się z powrotem do naszej kulinarnej przygody.
W dzisiejszym menu:
- Owsianka z daktylami i orzechami włoskimi
- Serek homogenizowany z wiórkami kokosowymi i granatem
- Krem z kalafiora z płatkami jaglanymi
Owsianka z daktylami i orzechami włoskimi
Są takie składniki, które już na pierwszy rzut oka ewidentnie do siebie pasują. Mają ten sam kolor lub strukturę. Podobnie pachną i smakują. A czasem wręcz przeciwnie – są po dwóch przeciwnych stronach skali. Wtedy wiadomo, że będą się uzupełniać. W każdym razie intuicyjnie można wyczuć, że będzie z nich coś dobrego.

Tak właśnie jest z daktylami i orzechami włoskimi. Daktyle są bardzo słodkie i kleiste. Orzechy – gorzkawe i kruche. Idealne połączenie smaków i struktur. W tym zestawie dobrze odnajdą się płatki orkiszowe. Są bardzo podobne do owsianych. Mają jednak trochę mocniejszy charakterek. Zarówno w wyglądzie jak i smaku.

Serek homogenizowany z wiórkami kokosowymi i granatem
Zima cały czas trwa, a naszych rodzimych owoców jest niewiele. Dobrze więc, że mamy dostęp do tych egzotycznych. Bywają one wartościowym źródłem witamin, których tak bardzo potrzebuje teraz nasza odporność. Granat jest jednym z dobrych przykładów. Nie dość, że oszałamia widokiem i dodaje nieodpartego uroku wszystkiemu, czego dotknie, to jeszcze jest jest bogaty w całą gamę witamin: B, C, E i K. Dlatego lubię go dodawać do najprostszych rzeczy z wiedząc, że zrobi dobrą robotę. Zarówno smakiem, wyglądem jak i zawartością.

Krem z kalafiora z płatkami jaglanymi
Pisałam już kiedyś, że zapach gotowanego kalafiora kojarzy mi się z dzieciństwem i blokowiskami oraz, że za każdym razem, gdy go gotuję staram się go odczarować. Nie chcę, żeby był nudnym, mdłym warzywem. Podobnie jest i dzisiaj.

Staram się zawsze tak kombinować, żeby miał albo jakąś przeciwwagę, albo dobre towarzystwo. Dzisiaj postawiłam na to drugie. Inne białe warzywa, będą powinny być mu miłe. Por, który jest wyraźny i orzeźwiający, ale jednak delikatniejszy niż cebula, doda trochę wyrazu.

Małym usprawnieniem będą płatki jaglane, które troszeczkę zagęszczą nam krem. Nie przesadzam z ich ilością, ale lubię w ten sposób dodać sobie trochę treści, nie bawiąc się jednocześnie w gotowanie specjalnie obok kaszy.

Pierwotnie nie planowałam dodawać nic oprócz natki pietruszki. W ostatniej chwili jednak M. zamarudził, że nie ma mięsa i że generalnie słabizna ta zupa, więc zaczęliśmy gorączkowo szukać w lodówce jakiegoś konkretniejszego dodatku. I oto okazało się, że idealnie nadały się resztki z sobotniej posiadówy ze znajomymi i kupione jako przekąska do wina chorizo. Pokroiłam w drobną kosteczkę i dodałam na wierzch. Bingo! Nie dość, że lekko dodało treści, to zdecydowanie urozmaiciło smak swoją pikantnością.

| Czas przygotowania | 5 min |
| Czas gotowania | 3 min |
| Porcje |
|
- 10 łyżek płatków orkiszowych
- 8 szt daktyli
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 400 ml wody
Składniki
|
|
- Płatki zalewam wodą i zagotowuję.
- Gotuję ok. 3 minuty od momentu zawrzenia na małej mocy mieszając od czasu do czasu.
- Daktyle tnę na paseczki, a orzechy siekam. Dodaję je do owsianki na chwilę przed zjedzeniem.
| Czas przygotowania | 15 min |
| Porcje |
|
- 200 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- owoc granatu
Składniki
|
|
- Granata obieram. Część pestek zostawiam na boku do dekoracji.
- Pestki granatu, wiórki kokosowe i serek mieszam ze sobą.
- Serek wykładam do pojemników, a na górze przystrajam pozostawionymi do dekoracji pestkami granatu.
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 15 min |
| Porcje |
|
- 240 g kalafiora 1/2 kalafiora
- 1 ziemniak
- 1/2 pora
- 1 korzeń pietruszki
- natka pietruszki
- 2 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
- 1/2 l wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- kilka plastrów chorizo lub innej ostrej kiełbasy opcjonalnie
Składniki
|
|
- W garnku o szerokim dnie rozgrzewam olej.
- Na rozgrzany olej wkładam umyty i posiekany w okręgi por. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Podsmażam, aż się zeszkli, czyli ok. 4 minuty.
- Kalafiora obieram z liści, kroję na małe różyczki i myję.
- Ziemniaka obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
- Korzeń pietruszki obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
- Zagotowuję wodę w czajniku.
- Do garnka z porem dokładam kalafior, ziemniaka, pietruszkę, płatki jaglane i zalewam wszystko wrzątkiem. Dodaję 1/2 łyżeczki soli i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Po zdjęciu z kuchenki blenduję wszystko razem. Sprawdzam smak i doprawiam solą i pieprzem, jeśli trzeba.
- Dekoruję posiekaną natką pietruszki i/lub bardzo drobno pokrojonym chorizo.




Brak komentarzy