Nie mam nic przeciwko używaniu wszelkich „usprawniaczy” w kuchni. Wiadomo, że od czasu do czasu po prostu się nie da inaczej. Nie jestem ortodoksem w tej dziedzinie i samej zdarza mi się gotować, na półproduktach. Jednak kiedy tylko mogę, staram wiedzieć, co mam na talerzu, od samego początku do samego końca. Dlatego, gdy gotuję zupę, najpierw robię szybki wywar z warzyw.
Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Gorący kubek. Krupnik.
Wydrukuj przepis
Szybki wywar warzywny
Wiadomo, że z wolno gotowanym rosołem nic nie wygra. Jednak, gdy nie mamy tyle czasu, a chcemy zjeść w miarę zdrowo, możemy zrobić szybki wywar z warzyw. Idealna baza do wszelkiego rodzaju zup.
Składniki
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 pora
- 1/4 główki kapusty opcjonalnie
- 1 cebula
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 l wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
Składniki
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 pora
- 1/4 główki kapusty opcjonalnie
- 1 cebula
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 l wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
|
|
Sposób przygotowania
Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, np marchewkę na trzy części.
Wkładam je do garnka z wodą, dodaję przyprawy i zagotowuję.
Gotuję 30 minut pod przykryciem.
Gdy wywar jest gotowy, warzywa wyciągam na talerz - użyję ich później do zupy, a wywar przecedzam przez sitko.
Z 1l wody przy gotowaniu na średniej mocy wychodzi mi ok. 0,5l wywaru.
Brak komentarzy