Dzisiejszy lunchbox: płatki ryżowe z kakao, bananem i orzechami laskowymi, pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem oraz zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną.
Cześć! Kto nie lubi od czasu do czasu zjeść placków ziemniaczanych. Ja też uwielbiam. Gorsza sprawa jak się później czuję. Znalazłam alternatywę, która po pierwsze omija żmudny proces smażenia, a po drugie pozwala wypełnić dom ponętnym zapachem pieczonej kiełbaski zamiast oleju z ziemniakiem. Żeby nie było, nie mam nic do smażenia. Trzeba tylko wiedzieć co, na czym i w jakiej temperaturze. Jednak po pierwsze staram się w miarę możliwości oszczędzić tego swej wątrobie, a po drugie posiadanie 40-metrowego mieszkania wiąże się z pewną ostrożnością do niektórych dymiących tematów.
Podobno słodycze i owoce najlepiej jeść do południa, bo wtedy nasza wątroba najefektywniej radzi sobie z cukrem. Owoce zawierają go wbrew pozorom sporo. Jeśli chodzi o słodycze, to nie odmawiam sobie czegoś małego do popołudniowej kawki. Co do owoców jednak w naturalny sposób mam na nie ochotę tylko rano. Prawdopodobnie mój organizm jest ode mnie mądrzejszy! Łącząc więc wiedzę i naturalne potrzeby organizmu na śniadanie płatki ryżowe na słodko.
Zwykle płatki robię na wodzie, jednak kakao z mlekiem ma ten swój niepowtarzalny smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do tego banan i orzechy laskowe i mamy prawie czekoladę z orzechami!
Czy temu można się oprzeć? Ja nie potrafię…
Dalej będzie dziś tylko lepiej!
Od dawna zabierałam się za przetestowanie ryżu gotowanego na mleku, ale jakoś nie przekonywało mnie zwykłe mleko. W końcu wpadłam na to, żeby spróbować mleka kokosowego i bingo! Smak jest pełny, maślany chciałoby się rzec, ale jest prostu kokosowy. Delikatnie dosłodzony pudding wręcz rozpływa się ustach. Lekko kwaśny granat doda nam kontrastu.
Zapiekankę ziemniaczaną znam pod wieloma postaciami. Różni je stan skupienia ziemniaka, a łączy słonawy posmak dobrej kiełbasy lub skwarek. Dziś wybieram ugotowane ziemniaki i dobrą kiełbasę.
Najbardziej lubię fakt, że zapiekanka jest dziecinnie prosta do zrobienia, a dodatkowo można ją wypełnić takimi dodatkami, na jakie mamy ochotę. Po prostu mieszam wszystko i wkładam do piekarnika. Żeby była bardziej wyrazista, kiełbasę wcześniej podsmażam. Nabiera „dymnego” smaku i zapachu. I to jest ten moment, kiedy M. zaczyna zachowywać się jak dziecko i podbierać ukradkiem kawałeczki wprost z gorącej patelni. Dodatkowo na tym etapie chcąc nie chcąc dokonujemy testu jakości kiełbasy. Tania kiełbasa wypełniona w dużej ilości wodą straci mocno na wadze. Dobra jakościowo nabierze koloru i smaku, ale objętość zmieni minimalnie.
Jak pisałam wcześniej lubię bardzo placki ziemniaczane, ale niespecjalnie pociąga mnie wizja odgrzewania wczorajszego oleju ze smażenia w kuchence mikrofalowej. Z zapiekanką nie ma tego problemu, bo prawie nie zawiera tłuszczu. Jako dodatek robię do niej mini sałatkę. Coś szybkiego i zielonego, oliwa i mamy idealny balans.
Jeśli macie swoją ulubioną wersję tej zapiekanki, to koniecznie podzielcie się nią ze mną w komentarzach. Od dawna robię ją według tego samego schematu, przydałaby się jakaś odmiana!
Wydrukuj przepis
Płatki ryżowe z kakao, bananem i orzechami
Czekolada z bananem i orzechami, czy to nie brzmi zbyt dobrze, jak na śniadanie?
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków ryżowych
2łyżkikakao
400mlmleka krowiego200 ml = 1 niecały kubek
2banany
2garścieorzechów laskowych
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków ryżowych
2łyżkikakao
400mlmleka krowiego200 ml = 1 niecały kubek
2banany
2garścieorzechów laskowych
Sposób przygotowania
Płatki i kakao zalewam mlekiem i zagotowuję.
Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia mieszając od czasu do czasu.
Gdy płatki skończą się gotować dodaję pokrojonego w plastry banana i orzechy. Płatki mogą wydawać się na początku wodniste, jednak z każdą chwilą po skończeniu gotowania zaczynają pęcznieć.
Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem
Delikatnie dosłodzone mleko kokosowe i ryż to świetnie współgrający duet. Granat dodaje im majestatycznego charakteru. Nie sposób się oprzeć temu trio!
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
200mlmleka kokosowego200 ml = średnio 1/2 puszki
100mlmleka krowiego
3łyżkicukru wanilinowego
100gryżu białego
100mlwodyopcjonalnie
1granat
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
200mlmleka kokosowego200 ml = średnio 1/2 puszki
100mlmleka krowiego
3łyżkicukru wanilinowego
100gryżu białego
100mlwodyopcjonalnie
1granat
Sposób przygotowania
W garnku mieszam mleko kokosowe z mlekiem krowim oraz cukrem i zagotowuję.
Owoc granatu obieram wsypując pestki granatu do miski.
Do gotującego się mleka wrzucam ryż i zmniejszam moc gotowania.
Gotuję ryż ok. 15 minut często go mieszając.
Jeśli widzę, że ryż jest jeszcze twardy, a mleko za mocno odparowało, dolewam wrzącej wody.
Gdy ryż jest gotowy, przekładam go do pojemników, a na wierzch układam pestki granatu.
Wydrukuj przepis
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i mini sałatką
Prosta zapiekanka ziemniaczana, czyli placki ziemniaczane w wersji light bez smażenia.
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
750gziemniaków750 g = ok. 5 średniej wielkości ziemniaków
3jajka
200gsera gouda
250gdobrej jakości podwędzanej kiełbasy250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
3łyżkimleka krowiego
1małagęsta śmietana 18%
szczypiorek
Mini sałatka
2garścieroszponki
10pomidorków truskawkowych
1/2ogórka wężowego
2łyżkioliwy z oliwek
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
30min
Porcje
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
750gziemniaków750 g = ok. 5 średniej wielkości ziemniaków
3jajka
200gsera gouda
250gdobrej jakości podwędzanej kiełbasy250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
3łyżkimleka krowiego
1małagęsta śmietana 18%
szczypiorek
Mini sałatka
2garścieroszponki
10pomidorków truskawkowych
1/2ogórka wężowego
2łyżkioliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Kiełbasę kroję w bardzo małą kostkę i podsmażam, żeby wytopić z niej tłuszcz.
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Gdy ziemniaki się ugotują, dodaję mleko i ubijam tłuczkiem do ziemniaków.
Do pure ziemniaczanego dodaję podsmażoną kiełbasę, ser i roztrzepane wcześniej jajka i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia.
Masę przekładam do formy na tartę i piekę w 200°C na termoobiegu przez 30 minut.
Śmietanę podaję osobno posypaną szczypiorkiem.
Mini sałatka
Roszponkę myję, osuszam i układam na dnie.
Na nią wykładam pokrojone w połówki pomidory i w pół księżyce ogórki.
Nie ma znaczenia. Warto mieć jednak świadomość, że we wszystkich masach tego typu, im bardziej tłuste mleko lub śmietana, tym bardziej kremowa wyjdzie zapiekanka.
W tytule chodziło mi o smażenie ziemniaków, które wchłaniają olej, przez co są ciężkostrawne, czego nie lubię. Z kiełbasy wytapiam tłuszcz, bo jest ciężkostrawny, czego nie lubię. W podejściu do obu tych rzeczy chodzi mi mniej więcej o to samo. Chcąc jednak czytać znaczenie słów, bez znaczenia kontekstu, zgadzam się, jest niekonsekwentnie.
4 komentarze
Edzia
2017-01-09 at 18:33a ma jakies znaczenie ilu procentowe ma byc mleko krowie?
marta
2017-01-10 at 17:22Nie ma znaczenia. Warto mieć jednak świadomość, że we wszystkich masach tego typu, im bardziej tłuste mleko lub śmietana, tym bardziej kremowa wyjdzie zapiekanka.
Agata
2017-08-19 at 11:47‚Smażeniu mówimy nie. Zapiekanka ziemniaczana.”
(…)
”Kiełbasę kroję w bardzo małą kostkę i podsmażam, żeby wytopić z niej tłuszcz.”
Brawo
marta
2017-08-20 at 00:17W tytule chodziło mi o smażenie ziemniaków, które wchłaniają olej, przez co są ciężkostrawne, czego nie lubię. Z kiełbasy wytapiam tłuszcz, bo jest ciężkostrawny, czego nie lubię. W podejściu do obu tych rzeczy chodzi mi mniej więcej o to samo. Chcąc jednak czytać znaczenie słów, bez znaczenia kontekstu, zgadzam się, jest niekonsekwentnie.