Dzisiejszy lunchbox: płatki ryżowe z kakao, bananem i orzechami laskowymi, pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem oraz zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną.
Cześć! Kto nie lubi od czasu do czasu zjeść placków ziemniaczanych. Ja też uwielbiam. Gorsza sprawa jak się później czuję. Znalazłam alternatywę, która po pierwsze omija żmudny proces smażenia, a po drugie pozwala wypełnić dom ponętnym zapachem pieczonej kiełbaski zamiast oleju z ziemniakiem. Żeby nie było, nie mam nic do smażenia. Trzeba tylko wiedzieć co, na czym i w jakiej temperaturze. Jednak po pierwsze staram się w miarę możliwości oszczędzić tego swej wątrobie, a po drugie posiadanie 40-metrowego mieszkania wiąże się z pewną ostrożnością do niektórych dymiących tematów.
Meny na dziś:
- Płatki ryżowe z kakao, bananem i orzechami laskowymi
- Pudding ryżowy na mleku kokosowym z granatem
- Zapiekanka ziemniaczana
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Zima idzie, czyli hygge i ziemniaki
Podobno słodycze i owoce najlepiej jeść do południa, bo wtedy nasza wątroba najefektywniej radzi sobie z cukrem. Owoce zawierają go wbrew pozorom sporo. Jeśli chodzi o słodycze, to nie odmawiam sobie czegoś małego do popołudniowej kawki. Co do owoców jednak w naturalny sposób mam na nie ochotę tylko rano. Prawdopodobnie mój organizm jest ode mnie mądrzejszy! Łącząc więc wiedzę i naturalne potrzeby organizmu na śniadanie płatki ryżowe na słodko.

Zwykle płatki robię na wodzie, jednak kakao z mlekiem ma ten swój niepowtarzalny smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do tego banan i orzechy laskowe i mamy prawie czekoladę z orzechami!

Czy temu można się oprzeć? Ja nie potrafię…

Dalej będzie dziś tylko lepiej!

Od dawna zabierałam się za przetestowanie ryżu gotowanego na mleku, ale jakoś nie przekonywało mnie zwykłe mleko. W końcu wpadłam na to, żeby spróbować mleka kokosowego i bingo! Smak jest pełny, maślany chciałoby się rzec, ale jest prostu kokosowy. Delikatnie dosłodzony pudding wręcz rozpływa się ustach. Lekko kwaśny granat doda nam kontrastu.

Zapiekankę ziemniaczaną znam pod wieloma postaciami. Różni je stan skupienia ziemniaka, a łączy słonawy posmak dobrej kiełbasy lub skwarek. Dziś wybieram ugotowane ziemniaki i dobrą kiełbasę.


Najbardziej lubię fakt, że zapiekanka jest dziecinnie prosta do zrobienia, a dodatkowo można ją wypełnić takimi dodatkami, na jakie mamy ochotę. Po prostu mieszam wszystko i wkładam do piekarnika. Żeby była bardziej wyrazista, kiełbasę wcześniej podsmażam. Nabiera „dymnego” smaku i zapachu. I to jest ten moment, kiedy M. zaczyna zachowywać się jak dziecko i podbierać ukradkiem kawałeczki wprost z gorącej patelni. Dodatkowo na tym etapie chcąc nie chcąc dokonujemy testu jakości kiełbasy. Tania kiełbasa wypełniona w dużej ilości wodą straci mocno na wadze. Dobra jakościowo nabierze koloru i smaku, ale objętość zmieni minimalnie.

Jak pisałam wcześniej lubię bardzo placki ziemniaczane, ale niespecjalnie pociąga mnie wizja odgrzewania wczorajszego oleju ze smażenia w kuchence mikrofalowej. Z zapiekanką nie ma tego problemu, bo prawie nie zawiera tłuszczu. Jako dodatek robię do niej mini sałatkę. Coś szybkiego i zielonego, oliwa i mamy idealny balans.

Jeśli macie swoją ulubioną wersję tej zapiekanki, to koniecznie podzielcie się nią ze mną w komentarzach. Od dawna robię ją według tego samego schematu, przydałaby się jakaś odmiana!
| Czas przygotowania | 5 min |
| Czas gotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 8 łyżek płatków ryżowych
- 2 łyżki kakao
- 400 ml mleka krowiego 200 ml = 1 niecały kubek
- 2 banany
- 2 garście orzechów laskowych
Składniki
|
|
- Płatki i kakao zalewam mlekiem i zagotowuję.
- Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia mieszając od czasu do czasu.
- Gdy płatki skończą się gotować dodaję pokrojonego w plastry banana i orzechy. Płatki mogą wydawać się na początku wodniste, jednak z każdą chwilą po skończeniu gotowania zaczynają pęcznieć.
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 15 min |
| Porcje |
|
- 200 ml mleka kokosowego 200 ml = średnio 1/2 puszki
- 100 ml mleka krowiego
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 100 g ryżu białego
- 100 ml wody opcjonalnie
- 1 granat
Składniki
|
|
- W garnku mieszam mleko kokosowe z mlekiem krowim oraz cukrem i zagotowuję.
- Owoc granatu obieram wsypując pestki granatu do miski.
- Do gotującego się mleka wrzucam ryż i zmniejszam moc gotowania.
- Gotuję ryż ok. 15 minut często go mieszając.
- Jeśli widzę, że ryż jest jeszcze twardy, a mleko za mocno odparowało, dolewam wrzącej wody.
- Gdy ryż jest gotowy, przekładam go do pojemników, a na wierzch układam pestki granatu.
| Czas przygotowania | 20 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Czas oczekiwania | 30 min |
| Porcje |
|
- 750 g ziemniaków 750 g = ok. 5 średniej wielkości ziemniaków
- 3 jajka
- 200 g sera gouda
- 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
- 3 łyżki mleka krowiego
- 1 mała gęsta śmietana 18%
- szczypiorek
- 2 garście roszponki
- 10 pomidorków truskawkowych
- 1/2 ogórka wężowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
Mini sałatka
|
|
- Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Kiełbasę kroję w bardzo małą kostkę i podsmażam, żeby wytopić z niej tłuszcz.
- Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Gdy ziemniaki się ugotują, dodaję mleko i ubijam tłuczkiem do ziemniaków.
- Do pure ziemniaczanego dodaję podsmażoną kiełbasę, ser i roztrzepane wcześniej jajka i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia.
- Masę przekładam do formy na tartę i piekę w 200°C na termoobiegu przez 30 minut.
- Śmietanę podaję osobno posypaną szczypiorkiem.
- Roszponkę myję, osuszam i układam na dnie.
- Na nią wykładam pokrojone w połówki pomidory i w pół księżyce ogórki.
- Całość polewam oliwą.




4 komentarze
Edzia
2017-01-09 at 18:33a ma jakies znaczenie ilu procentowe ma byc mleko krowie?
marta
2017-01-10 at 17:22Nie ma znaczenia. Warto mieć jednak świadomość, że we wszystkich masach tego typu, im bardziej tłuste mleko lub śmietana, tym bardziej kremowa wyjdzie zapiekanka.
Agata
2017-08-19 at 11:47‚Smażeniu mówimy nie. Zapiekanka ziemniaczana.”
(…)
”Kiełbasę kroję w bardzo małą kostkę i podsmażam, żeby wytopić z niej tłuszcz.”
Brawo
marta
2017-08-20 at 00:17W tytule chodziło mi o smażenie ziemniaków, które wchłaniają olej, przez co są ciężkostrawne, czego nie lubię. Z kiełbasy wytapiam tłuszcz, bo jest ciężkostrawny, czego nie lubię. W podejściu do obu tych rzeczy chodzi mi mniej więcej o to samo. Chcąc jednak czytać znaczenie słów, bez znaczenia kontekstu, zgadzam się, jest niekonsekwentnie.