Dzisiejszy lunchbox: płatki jaglane z kiwi i miodem, smoothie z awokado i gruszką oraz zupa krem z selera i gorgonzoli na wywarze z warzyw.
Cześć! Śniegu brak, bałwanów brak, zupełnie nie czuć zimowej aury. Może poza wiatrem, który zawsze zapowiada jakieś zmiany. Mam nadzieję, że nie przyniesie jednak tropików, bo jak na razie w tą stronę to idzie. Byliśmy się poszwędać się wczoraj z M. po naszym kochanym wrocławskim rynku. Jarmark świąteczny stoi tam już od początku grudnia. Jego klimat wprowadza mnie często w melancholię, bo przypomina mi nasze pierwsze spotkania. Różnica jest tylko taka, że wtedy śnieg spadał z nieba czapami, a po rynku brodziło się po kolana w śnieżnym błocie. Wczoraj zupełnie nie było tego klimatu. Mam nadzieję, że do Świąt się to zmieni.
Strasznie dawno nie jadłam płatków jaglanych. Ostatnio ogólnie było więcej ochoty na chleb. Czas na odmianę.
Już o tym kiedyś pisałam, ale wspomnę raz jeszcze, że jedzenie płatków bez mleka a na wodzie powoduje, że możemy łączyć je z absolutnie wszystkimi owocami. Nawet z kiwi, które w kontakcie z nabiałem stałoby się gorzkie. Dawno nie jadłam ani kiwi, ani płatków jaglanych. Czemu więc nie spróbować ich razem.
Do płatków dodaję trochę miodu, bo kiwi bywa kwaśnawe. Choć ja zawsze staram się używać owoców, które już chwilę pobyły w moim domu i zdążyły się ogrzać od ciepła i nabrać słodyczy. Mniam!
Owoców ciąg dalszy. To połączenie chodziło mi po głowie od dawna, ale jakoś nie było czasu go testować. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo po wypróbowaniu jestem zachwycona smakiem.
Gruszka jest bardzo soczysta i słodka. Ma wodnistą konsystencję. Awokado za to jest gęste i treściwie. To połączenie powoduje, że dostajemy gładkie i orzeźwiające smoothie.
A teraz moje odkrycie ostatnich dni. Są warzywa lub owoce, których używamy przez lata w jeden określony sposób i zupełnie ich nie doceniamy. Tak było w moim przypadku z selerem. Dopiero ostatnio kupiona piękna książka „Naturalnie prosto, zdrowo, smacznie” A. Ducasse uświadomiła mi, że można z selera korzeniowego zrobić coś pysznego.
Przepis z książki posłużył mi za inspirację. Delikatnie go zmieniłam, żeby dopasować do swoich potrzeb. Za to baza pomysłu pozostała ta sama – seler i gorgonzola. Koniecznie spróbujcie!
Myślę, że spokojnie można pomanewrować z dodatkami. Jednak oryginalny pomysł z przepisu, który wydaje się delikatnie ascetyczny, przypadł mi również bardzo do gustu.
Dajcie znać, czy wypróbowaliście i jak Wam się podoba nowe podejście do selera. Jestem ciekawa, czy podobnie jak ja, staliście się fanami tego prostego i taniego warzywa, które niesie za sobą tyle możliwości.
Wydrukuj przepis
Płatki jaglane z kiwi i miodem
Zdrowe i oczyszczające organizm płatki jaglane, a do tego zielone życiodajne kiwi.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków jaglanych błyskawicznych
400mlwody
2łyżkimiodumożesz dać go więcej, jeśli kiwi jest kwaśne
2kiwi
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków jaglanych błyskawicznych
400mlwody
2łyżkimiodumożesz dać go więcej, jeśli kiwi jest kwaśne
2kiwi
Sposób przygotowania
Płatki zalewam wodą, dodaję miodu i zagotowuję.
Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia.
Kiwi obieram i kroję w plastry.
Płatki przekładam do miseczki, a plastry układam na wierzchu.
Wydrukuj przepis
Smoothie z awokado z gruszką
Soczysta i słodka gruszka z maksymalnym ładunkiem pożywności, czyli awokado. Zdrowo, smacznie, estetycznie.
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
2gruszki
1awokado
woda mineralnatyle, żeby dopełnić objętość smoothie do 1 l
Czas przygotowania
7min
Porcje
Składniki
2gruszki
1awokado
woda mineralnatyle, żeby dopełnić objętość smoothie do 1 l
Sposób przygotowania
Gruszki obieram ze skórki i wycinam z nich gniazdo.
Awokado kroję na pół i przekręcam połówki w odwrotne strony, by odeszły od siebie. Połówkę bez pestki wydrążam łyżką i dodaję do gruszek.
Blenduję. Wypełniam wodą do objętości 1 l i jeszcze przez chwilę blenduję.
Wydrukuj przepis
Szybki wywar warzywny
Wiadomo, że z wolno gotowanym rosołem nic nie wygra. Jednak, gdy nie mamy tyle czasu, a chcemy zjeść w miarę zdrowo, możemy zrobić szybki wywar z warzyw. Idealna baza do wszelkiego rodzaju zup.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
4marchewki
2korzenie pietruszki
1/4korzenia selera
1/2pora
1/4główkikapustyopcjonalnie
1cebula
2gałązki natki pietruszki
1lwody
4ziarnaziela angielskiego
2liście laurowe
2ziarnapieprzu czarnego
2łyżeczkisoli
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
4marchewki
2korzenie pietruszki
1/4korzenia selera
1/2pora
1/4główkikapustyopcjonalnie
1cebula
2gałązki natki pietruszki
1lwody
4ziarnaziela angielskiego
2liście laurowe
2ziarnapieprzu czarnego
2łyżeczkisoli
Sposób przygotowania
Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, np marchewkę na trzy części.
Wkładam je do garnka z wodą, dodaję przyprawy i zagotowuję.
Gotuję 30 minut pod przykryciem.
Gdy wywar jest gotowy, warzywa wyciągam na talerz - użyję ich później do zupy, a wywar przecedzam przez sitko.
Z 1l wody przy gotowaniu na średniej mocy wychodzi mi ok. 0,5l wywaru.
Wydrukuj przepis
Zupa krem z selera i gorgonzoli
Idealnie kremowa, intensywna w smaku, a do tego banalnie prosta zupa - krem.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
0,5 lwywaru z warzyw
450gkorzenia selera450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
2średniej wielkości ziemniaki
50gsera gorgonzola
1czubata łyżkasera mascarpone
2łyżkioliwy z oliwek
1pęczek szczypiorku
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
0,5 lwywaru z warzyw
450gkorzenia selera450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
2średniej wielkości ziemniaki
50gsera gorgonzola
1czubata łyżkasera mascarpone
2łyżkioliwy z oliwek
1pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Zagotowuję wywar warzywny.
Seler obieram i kroję na 4 części.
3 części kroję na duże kawałki i wrzucam do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obieram, kroję na duże kawałki i dorzucam do selera. Gotuję ok 20 minut do momentu, aż ziemniaki i seler zaczną się rozpadać nakłute widelcem.
Czwartą część selera i szczypiorek drobno kroję.
Gdy warzywa są miękkie, blenduję je.
Dodaję ser gorgonzola i mascarpone i gotuję na małej mocy, dopóki się nie rozpuszczą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję gorącej wody.
Dodaję odrobinę soli, pieprzu i oliwę i mieszam.
Szczypiorek i seler pokrojony w kostkę dodaję na moment przed zjedzeniem.
Brak komentarzy