lunch/ przepisy

Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem na bazie zupy z selera

Skoro zostało nam trochę zupy z wczorajszego gotowania, to dlaczego jej nie użyć jako bazy do następnego dania? Taki „recykling” jedzenia daje mi zawsze poczucie satysfakcji.

Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem na bazie zupy selerowej | lunchboxodkuchni.pl

Pełny LunchBox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Kaczka dziwaczka. I kremowy recykling.

Wydrukuj przepis
Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem na bazie zupy z selera
Aromatyczna kaczka i pieczone ziemniaczki, a do tego pyszny sos z selera i gorgonzoli. Przepis z kategorii - wkładam do piekarnika i samo się robi.
Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem selerowo-gorgonzolowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 1,5 h
Porcje
Składniki
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 udka z kaczki ok. 500 g
  • 2 ząbki czosnku
  • filiżanka wody z solą
Sos selerowo-gorgonzolowy
  • 50 g sera gorgonzola
  • 200 g selera korzeniowego
  • 2 łyżki sera mascarpone lub śmietany 30%
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 1,5 h
Porcje
Składniki
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 udka z kaczki ok. 500 g
  • 2 ząbki czosnku
  • filiżanka wody z solą
Sos selerowo-gorgonzolowy
  • 50 g sera gorgonzola
  • 200 g selera korzeniowego
  • 2 łyżki sera mascarpone lub śmietany 30%
Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem selerowo-gorgonzolowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Udka z kaczki oczyszczam i osuszam.
  2. Nacieram solą i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Układam skórką do góry i piekę w rękawie do pieczenia przez 30 minut na termoobiegu w 180°C.
  4. Po pół godzinie rozcinam rękaw i piekę przez godzinę smarując skórkę od czasu do czasu wodą z solą.
  5. Ziemniaki obieram i kroję w ósemki.
  6. Układam na blasze wyłożonej pergaminem, oprószam solą i pieprzem ziołowym, polewam oliwą z oliwek.
  7. Piekę ok 1 h na termoobiegu w 180°C (dokładam je zaraz po rozcięciu rękawa, w którym piecze się kaczka).
Sos selerowo-gorgonzolowy
  1. Jeśli gotowałam wczoraj zupę z selera, dodaję do jej reszty 50 g gorgonzoli i zagotowuję.
  2. Jeśli nie mam zupy jako bazy, obieram kawałek selera i kroję go na małe kawałki.
  3. Dolewam gorącej wody, dodaję szczyptę soli i zagotowuję.
  4. Gdy seler zmięknie, blenduję go.
  5. Dodaję gorgonzoli i mascarpone i gotuję na małym ogniu dopóki sery się nie rozpuszczą.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz