Dzisiejszy lunchbox: płatki jaglane z pomelo i miodem, smoothie z banana i awokado oraz pieczone udko z kaczki z sosem na bazie zupy z selera.
Cześć! Lubię tę wenę, która pozwala zrobić coś z niczego. Czasami nawet potrafię stworzyć całe danie w oparciu o jedną rzecz, która została z wczoraj. Tak właśnie było z tą kaczką i ziemniakami. Próbując zupy, stwierdziłam, niech się wali, niech się pali, muszę spróbować, jak smakuje ten krem przerobiony na sos do pieczonych ziemniaków.
A jeśli macie ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyjcie tutaj Olśnienie, czyli tydzień selera
Muszę przyznać, że przekonanie się do płatków jaglanych zajęło mi chwilę. To przez ich specyficzny smak. Zauważyłam, że do każdego rodzaju płatków pasują trochę inne grupy tematyczne składników. I tak zarówno z ryżowymi jak i z jaglanymi płatkami bardzo dobrze grają cytrusy.
Dodam jeszcze trochę miodu i będzie ideał. Co najlepsze, płatki jaglane dużo bardziej smakują mojemu M. niż mi. Jest to dość dziwne, bo on często z rezerwą odnosi się do tych moich zdrowych „wynalazków”.
Tak na prawdę drugie śniadanie ma dziś bardziej formę budyniu niż smoothie. Zarówno banan jak i awokado są gęste, więc ich połączenie powoduje, że dostajemy smoothie, które możemy jeść łyżką.
Do tego rodzaju smoothie najlepiej nadaje się awokado, które jest dojrzałe i soczyste. To ono gra tu dziś główną rolę. Czasami, gdy owoce są zbyt mdłe, dodaję odrobinę cytryny. Dziś jest jednak idealnie tak jak jest.
Tak jak pisałam wcześniej inspiracją do całego obiadu była reszta zupy. Już gdy jadłam krem z selera i gorgonzoli, który był częścią ostatniego lunchboxa, stwierdziłam, że świetnie nada się jako dip lub sos.
Sosy serowe są zawsze wdzięcznym dodatkiem do pieczonych i smażonych potraw. Tutaj jest jeszcze dodatek selera. Dzięki temu sos dostaje warzywnego kopa. Jak dla mnie takie odświeżenie smaku działa zdecydowanie na plus.
Przyznam się bez bicia, że połowy ziemniaków i sosu nie doniosłam do pracy, bo zostały zjedzone zaraz po przyrządzeniu. Trzeba było w końcu przetestować! A może Wy również macie coś takiego, co zupełnie przypadkiem odkryliście na nowo?
Wydrukuj przepis
Płatki jaglane z pomelo i miodem
Zdrowe płatki jaglane i pyszne pomelo, a do tego nasz polski miód.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków jaglanych błyskawicznych
400mlwody
2łyżkimiodu
0,5pomelo
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków jaglanych błyskawicznych
400mlwody
2łyżkimiodu
0,5pomelo
Sposób przygotowania
Płatki zalewam wodą, dodaję miodu i zagotowuję.
Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia.
Pomelo obieram ze skórki i z błonek i dzielę na mniejsze części.
Płatki przekładam do miseczki, a pomelo układam na wierzchu.
Wydrukuj przepis
Smoothie z banana i awocado
Pożywne awokado i słodki banan. Bomba witaminowo-smakowa.
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
0,5banana
1awokado
woda mineralnatyle, żeby dopełniła objętość do 1 l
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
0,5banana
1awokado
woda mineralnatyle, żeby dopełniła objętość do 1 l
Sposób przygotowania
Banana obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Awokado kroję na pół i przekręcam połówki w odwrotne strony, by odeszły od siebie. W pestkę wbijam ostry nóż i go przekręcam, żeby w ten sposób "wykręcić" pestkę. Obie połówki wydrążam łyżką i dodaję do banana.
Blenduję. Wypełniam wodą do objętości 1 l i jeszcze przez chwilę blenduję.
Wydrukuj przepis
Zupa krem z selera i gorgonzoli
Idealnie kremowa, intensywna w smaku, a do tego banalnie prosta zupa - krem.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
0,5 lwywaru z warzyw
450gkorzenia selera450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
2średniej wielkości ziemniaki
50gsera gorgonzola
1czubata łyżkasera mascarpone
2łyżkioliwy z oliwek
1pęczek szczypiorku
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
0,5 lwywaru z warzyw
450gkorzenia selera450 g = ok. pół średniej wielkości korzenia
2średniej wielkości ziemniaki
50gsera gorgonzola
1czubata łyżkasera mascarpone
2łyżkioliwy z oliwek
1pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Zagotowuję wywar warzywny.
Seler obieram i kroję na 4 części.
3 części kroję na duże kawałki i wrzucam do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obieram, kroję na duże kawałki i dorzucam do selera. Gotuję ok 20 minut do momentu, aż ziemniaki i seler zaczną się rozpadać nakłute widelcem.
Czwartą część selera i szczypiorek drobno kroję.
Gdy warzywa są miękkie, blenduję je.
Dodaję ser gorgonzola i mascarpone i gotuję na małej mocy, dopóki się nie rozpuszczą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaję gorącej wody.
Dodaję odrobinę soli, pieprzu i oliwę i mieszam.
Szczypiorek i seler pokrojony w kostkę dodaję na moment przed zjedzeniem.
Wydrukuj przepis
Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i sosem na bazie zupy z selera
Aromatyczna kaczka i pieczone ziemniaczki, a do tego pyszny sos z selera i gorgonzoli. Przepis z kategorii - wkładam do piekarnika i samo się robi.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
20min
Czas oczekiwania
1,5h
Porcje
Składniki
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami
4ziemniaki
sól
pieprz ziołowy
2łyżkioliwy z oliwek
2udka z kaczkiok. 500 g
2ząbkiczosnku
filiżanka wody z solą
Sos selerowo-gorgonzolowy
50gsera gorgonzola
200gselera korzeniowego
2łyżkisera mascarpone lub śmietany 30%
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
20min
Czas oczekiwania
1,5h
Porcje
Składniki
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami
4ziemniaki
sól
pieprz ziołowy
2łyżkioliwy z oliwek
2udka z kaczkiok. 500 g
2ząbkiczosnku
filiżanka wody z solą
Sos selerowo-gorgonzolowy
50gsera gorgonzola
200gselera korzeniowego
2łyżkisera mascarpone lub śmietany 30%
Sposób przygotowania
Udka z kaczki oczyszczam i osuszam.
Nacieram solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Układam skórką do góry i piekę w rękawie do pieczenia przez 30 minut na termoobiegu w 180°C.
Po pół godzinie rozcinam rękaw i piekę przez godzinę smarując skórkę od czasu do czasu wodą z solą.
Ziemniaki obieram i kroję w ósemki.
Układam na blasze wyłożonej pergaminem, oprószam solą i pieprzem ziołowym, polewam oliwą z oliwek.
Piekę ok 1 h na termoobiegu w 180°C (dokładam je zaraz po rozcięciu rękawa, w którym piecze się kaczka).
Sos selerowo-gorgonzolowy
Jeśli gotowałam wczoraj zupę z selera, dodaję do jej reszty 50 g gorgonzoli i zagotowuję.
Jeśli nie mam zupy jako bazy, obieram kawałek selera i kroję go na małe kawałki.
Dolewam gorącej wody, dodaję szczyptę soli i zagotowuję.
Gdy seler zmięknie, blenduję go.
Dodaję gorgonzoli i mascarpone i gotuję na małym ogniu dopóki sery się nie rozpuszczą.
Brak komentarzy