Buraki podawane do obiadu nie muszą mieć za każdym razem formy startych wiórek przyprawionych chrzanem. Mogą być potraktowane jak każde inne warzywo i posłużyć jako myśl przewodnia dania. Tak właśnie będzie w tym przepisie.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny LunchBox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, chodźcie tutaj Nietypowe sposoby na buraka
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 30 min |
| Porcje |
|
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 400 g piersi z indyka
- 280 g buraków 280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
- 200 ml wrzącej wody
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- szczypta soli
- 0,33 l wody
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Cebulę obieram i siekam, wkładam do garnka z rozgrzaną oliwą.
- Podsmażam cebulę do momentu zeszklenia (ok. 5 - 7 minut).
- Indyka opłukuję, osuszam i kroję w dużą kostkę.
- Dorzucam go do garnka z cebulą, oprószam solą, pieprzem i podsmażam.
- Buraki obieram i kroję w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy półksiężyce.
- Dodaję buraki do mięsa z cebulą i oprószam je solą. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam garnek zostawiając małą przestrzeń i gotuję przez 10 minut.
- Gdy połowa wody odparuje, dodaję miód, czerwone wino, mieszam i gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut.
- W 0,33 l wody rozpuszczam 3 łyżeczki mąki pszennej, dodaję do gotującego się mięsa z burakami i mieszam natychmiast dokładnie.
- Sos powinien się zagęścić, gotuję go jeszcze ok 3 minut od momentu zawrzenia na małej mocy.
- Po ugotowaniu sprawdzam, czy sos nie wymaga jeszcze dodania soli lub pieprzu.
- Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Brak komentarzy