lunch/ przepisy

Indyk w buraczkach z kaszą wiejską

Buraki podawane do obiadu nie muszą mieć za każdym razem formy startych wiórek przyprawionych chrzanem. Mogą być potraktowane jak każde inne warzywo i posłużyć jako myśl przewodnia dania. Tak właśnie będzie w tym przepisie.

Indyk w buraczkach z kaszą wiejską - produkty | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny LunchBox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, chodźcie tutaj Nietypowe sposoby na buraka

Wydrukuj przepis
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską
Słodkie buraki i słona kasza komponują się idealnie, z tym że zwykle są tylko dodatkami do mięsa. W tym przepisie będzie inaczej.
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską produkty | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 400 g piersi z indyka
  • 280 g buraków 280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta soli
  • 0,33 l wody
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 400 g piersi z indyka
  • 280 g buraków 280 g = ok. 2 średniej wielkości buraków
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta soli
  • 0,33 l wody
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 120 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
Indyk w buraczkach z kaszą wiejską produkty | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram i siekam, wkładam do garnka z rozgrzaną oliwą.
  2. Podsmażam cebulę do momentu zeszklenia (ok. 5 - 7 minut).
  3. Indyka opłukuję, osuszam i kroję w dużą kostkę.
  4. Dorzucam go do garnka z cebulą, oprószam solą, pieprzem i podsmażam.
  5. Buraki obieram i kroję w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy półksiężyce.
  6. Dodaję buraki do mięsa z cebulą i oprószam je solą. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam garnek zostawiając małą przestrzeń i gotuję przez 10 minut.
  7. Gdy połowa wody odparuje, dodaję miód, czerwone wino, mieszam i gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut.
  8. W 0,33 l wody rozpuszczam 3 łyżeczki mąki pszennej, dodaję do gotującego się mięsa z burakami i mieszam natychmiast dokładnie.
  9. Sos powinien się zagęścić, gotuję go jeszcze ok 3 minut od momentu zawrzenia na małej mocy.
  10. Po ugotowaniu sprawdzam, czy sos nie wymaga jeszcze dodania soli lub pieprzu.
  11. Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz