W dzisiejszym lunchboxie: grzanki z twarożkiem i konfiturą, pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango oraz indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami.
Cześć! Trochę więcej energii we mnie ostatnio wstąpiło. I ochoty do powrotu do rzeczy, które porzuciłam na jakiś czas. I pomysłów na nowe, których chciałabym się nauczyć i zrobić. Nabieram więc tempa. Niestety u mnie sprawdza się ta zasada, że im mam więcej czasu, tym mniej robię. O prokrastynacji mogłabym doktorat pisać. Dlatego powrót do sztywnych zapisanych w grafiku wydarzeń u mnie działa na plus. Ciekawa jestem, czy też tak macie?
Menu na dziś:
- Grzanki z twarożkiem i konfiturą
- Pudding chia na mleku migdałowym z musem z mango
- Indyk w sosie miodowo-sezamowym z ryżem i brokułami
Idą więc tym tropem, że pomysłów więcej, więc czasu mniej, dzisiejsze menu jest błyskawiczne. Wrzucam grzanki do tostera.
Wspominałam już kiedyś, że uwielbiam Francję i nasze francuskie podróże. Nie tylko te mierzone w kilometrach, ale również w ilości zjedzonych kaczek i wypitych win w dobrym towarzystwie. Gdy jem takie śniadanie, wyciągam z zakamarków mojej kuchni przywiezione lub „dostane” stamtąd konfitury. I od razu myślę o wakacjach…
Drugie śniadanie nie ma nic wspólnego z Francją co prawda, ale też na myśl przywodzi mi wakacje, bo z czym innym można kojarzyć mango!
Pudding chia jest również błyskawiczny w przygotowaniu. Obieranie i krojenie mango jest chyba najbardziej pracochłonną częścią tego dania.
Pudding robi się sam. Mieszam nasionka z mlekiem i odstawiam. Zajmuję się innymi rzeczami, na przykład obiadem, a gdy kończę, pudding też jest już gotowy. Blenduję mango i voilà!
Obiad to też przepis z kategorii „super szybkie”. Nie jest może wzorem obecnych pro-zdrowotnych trendów ze względu na sos sojowy, który zawiera, ale nie dajmy się zwariować. Poza tym na rozgrzeszenie mamy brokuła.
Ten obiad jest za to super lekki, bo wszystko jest to gotowane. Nawet indyk. Dopiero na samym końcu podsmażam go w sosie i to tylko po to, by sos się połączył i zagęścił.
Nie wiem, czy znam szybszy przepis na obiad, który można zjeść na ciepło. Ten zajmuje mi maksymalnie pół godziny. Jest więc idealny na to, żeby wpaść do domu między pracą a zajęciami, przygotować go, nastawić zmywarkę i wypaść z powrotem na miasto z tą cudowną świadomością, że nie muszę jutro jeść smalcu w przybiurowym barze, a w domu nie czeka mnie armagedon.
Taka mała sugestia na koniec – gdy pakuję to danie do lunchboxa staram się nie mieszać ryżu z sosem. Dla mnie jest on dość intensywnie słodko-słony i lubię czuć przełamanie smaku ryżem i brokułem, które są dla niego dobrą równowagą. Miłego!
Czas przygotowania | 3 min |
Porcje |
|
- 4 kromki chleba tostowego
- twarożek jaki lubisz, ile lubisz
- konfitury jakie lubisz, ile lubisz
Składniki
|
|
- Chleb tostujemy.
- Grzanki smarujemy najpierw twarożkiem, a później konfiturą.
Czas przygotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 400 ml mleka migdałowego
- 6 łyżek nasion chia
- 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie
- 1 mango
Składniki
|
|
- Nasiona mieszam bardzo dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem. Uważam, by nie zebrały się w zagłębieniu pojemnika. Jeśli się nie nasączą, nie zżelują całego mleka i konsystencja puddingu nie będzie równa.
- Odstawiam mieszankę na pół godziny mieszając ją w międzyczasie przynajmniej raz. Gdy po tym czasie wydaje mi się zbyt gęsty, rozcieńczam go jeszcze odrobiną mleka. Jego finalna konsystencja powinna przypominać płynny budyń.
- Mango obieram, kroję w kawałki i blenduję.
- Gdy pudding jest zżelowany, przekładam go do pojemniczków, a na górę wykładam mus z mango.
- Gotowe puddingi przechowuję w lodówce.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 20 min |
Porcje |
|
- 250 g piersi z indyka
- 500 g brokuła
- 180 g ryżu
- 1 łyżeczka sezamu
- 1/4 filiżanki sosu sojowego
- 1/4 filiżanki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 filiżanki wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz
Składniki
Danie
Sos
|
|
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Brokuła dzielę na różyczki, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 10 minut.
- Indyka kroję w kawałki i wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 10 minut.
- W misce mieszam wszystkie składniki sosu. Przekładam do niej ugotowanego indyka.
- Na rozgrzaną patelnię wykładam indyka z sosem. Podgrzewając wszystko na małym ogniu czekam, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy