lunchbox zimowy

Hipsterska ogórkowa i pulpet squad

Lunchbox: jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi, jogurt naturalny z chia i kakao i karmelkami migdałowymi oraz zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym, jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi oraz zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych.


Cześć! Pisałam już kiedyś o ogórkowej. O tym, że jej nie lubiłam. I że się zmieniło. Teraz to jedna z moich ulubionych zup, bo jest wyraźna i domowa. Taka właśnie wracająca we wspomnieniach. Nie wiedzieć czemu, nikt jej jeszcze nie odczarował w naszej staromiejskiej hipsterskiej gastronomii. Wróciły do łask wszelkie regionalne sery, staropolskie chleby, a nawet wymyślne śledzie. Zupy cały czas jeszcze jednak w odwodzie. Czas to zmienić.

Menu na dziś:

  1. Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym
  2. Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
  3. Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych

Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym

W tym tygodniu jaglanki na mleku migdałowym. Mleko zmienia całkowicie ich smak. Jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej kremowy.

Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Jagody goji mają dla równowagi lekko kwaskowaty smak. Lubię je, gdy sobie już chwilę siedzą w tej jaglance i napęcznieją. Są przyjemnie wyraźne zarówno w smaku jak i w strukturze. Wiórki kokosowe dodaję za to na samym końcu, żeby zachowały swoją odrobinę szorstką formę.

Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi | lunchboxodkuchni.pl


Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi

Nie lubię bardzo tej mody na podszywanie się zdrowszych zamienników pod cukiernicze klasyki i udawanie, że jest to to samo. Dla mnie nie jest. Kruche ciasteczko owsiane jest pyszne i kruche, bo zawiera cukier, masło i jajka i to w odpowiedniej proporcji. Bananowe ciasteczko owsiane jest również pyszne, ale nie jest kruche. To dwie zupełnie inne rzeczy i każda jest dobra! Dlatego dziś będziemy mówić o jogurcie naturalnym z kakao i nasionami chia.

Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Proste składniki, niezbyt wyszukana forma, a jednak zawsze można zrobić jakieś czary. Jogurt umorusamy w kakao, nasionka chia wypełnią nam przestrzeń jak przystało na super food, a migdały zastygną w skarmelizowanym miodzie. Może być?

Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl

Karmelki wychodzą bardziej lub mniej twarde w zależności od temperatury. I tu uwaga! Zaraz po zdjęciu ich z patelni zalewamy ją wraz z łyżką, której używaliśmy wodą, bo inaczej nie odzyskamy narzędzi pracy. Same karmelki zaś, nawet jeśli po ostygnięciu są twarde, w kontakcie z jogurtem zaczną się pomału rozpływać i być może oszczędzą nasze plomby.

Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl

A nie mówiłam? Czary mary i mamy cudowne drugie śniadanie. A tak naprawdę, to odrobina kreatywności  i ze zwykłych składników zawsze można skomponować niezwykłe danie.

Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl


Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych

W tym tygodniu zakupiłam dobrej jakości mięso mielone, kilka ziemniaków i marchewek i tym obskoczyłam cały tydzień gotowania. Ba! Nawet forma się za bardzo nie zmieniła. To dodatki zrobiły robotę.

Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Mięso specjalnie mieszam pół na pół, bo indycze jest chudziutkie, a wołowe – aromatyczne. W połączeniu dają dobry smak, nie obciążając zupy zbyt dużą ilością tłuszczu.

Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych - pulpety | lunchboxodkuchni.pl

Lubię też fakt, że w zupie jest mięso i można się nim po prostu najeść. Oczywiście przepadam również za zupami bez mięsa, ale muszę przyznać, że starczają mi na zdecydowanie krócej. W przypadku tej zupy mamy nie zawsze oczywiste połączenie sycącego posiłku z jego delikatną formą.

Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym
Mleko migdałowe dodaje jaglance delikatnego słodkawego posmaku, ale jednocześnie nie przytłacza jej. Jagody goji równoważą zarówno swoją kwaskowatością jak i pięknym kolorem.
Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 10 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
  • 4 łyżki suszonych jagód goji
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka migdałowego
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 5 min
Porcje
Składniki
  • 10 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
  • 4 łyżki suszonych jagód goji
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka migdałowego
Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Do płatków dodaję jagody goji i mleko i zagotowuję. Gotuję maksymalnie 5 minut na małej mocy często mieszając.
  2. Chwilę przed zjedzeniem dodaję wiórki kokosowe.
Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Kakaowy jogurt i migdałowe karmelki. Codzienne składniki w niecodzienny sposób.
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki słodzonego kakao
  • 4 garście migdałów
  • 4 łyżki miodu
Czas przygotowania 3 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki słodzonego kakao
  • 4 garście migdałów
  • 4 łyżki miodu
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao z karmelkami migdałowymi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Jogurt mieszam z kakao i nasionami chia i odstawiam, żeby nasionka napęczniały.
  2. Migdały siekam lub wkładam do worka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
  3. Na rozgrzaną patelnię wsypuję migdały i prażę je ok. 8 minut na średniej mocy cały czas mieszając / podrzucając.
  4. Gdy migdały się zarumienią dodaję miód i szybko mieszam. Miód powinien zacząć się delikatnie pienić i brązowieć. Cały czas mieszając podsmażam migdały z miodem jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Po tym czasie wykładam je na papier do pieczenia w małych porcjach (wielkości 1 łyżeczki) i czekam aż ostygną.
  6. Jogurt z kakao i chia przekładam do pojemniczków, a karmelki układam na wierzchu.
Wydrukuj przepis
Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych
Porządnie kwaśna i lekko mięsna zupa, to jest to, co rozgrzeje nas najlepiej w te mroźne dni.
Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
Pulpeciki
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól i pieprz
Zupa
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
Pulpeciki
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól i pieprz
Zupa
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
  2. Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
  3. Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
Zupa ogórkowa
  1. Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
  2. W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
  3. Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  4. Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  5. Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  6. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze przez ok. 3 minuty.
  7. W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz