lunch/ przepisy

Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych

Kontynuując temat gotowania na bazie pulpecików dziś bierzemy na tapetę ogórki kiszone, a właściwie ogórkową. Jedną z typowych zimowych zup. Bardziej jednak kojarzoną z barem mlecznym, niż z hipsterską knajpą powracającą do korzeni. Czego do końca nie rozumiem, ponieważ porządnie ukiszony ogórek w zupie jest dla mnie tak samo polski i rdzenny jak kozi ser z niedźwiedzim czosnkiem na podpłomyku. Bądźmy jednak cierpliwi, może doczekamy.

Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Hipsterska ogórkowa i pulpet squad

Wydrukuj przepis
Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych
Porządnie kwaśna i lekko mięsna zupa, to jest to, co rozgrzeje nas najlepiej w te mroźne dni.
Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
Pulpeciki
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól i pieprz
Zupa
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
Składniki
Pulpeciki
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól i pieprz
Zupa
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
Zupa ogórkowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
  2. Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
  3. Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
Zupa ogórkowa
  1. Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
  2. W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
  3. Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  4. Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  5. Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  6. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze przez ok. 3 minuty.
  7. W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz