lunchbox zimowy

Prażone ziarna i słoneczne curry

Lunchbox - płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem, smoothie z pomelo i awokado oraz kurczak curry z ryżem i marchewką | lunchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem, smoothie z pomelo i awokado oraz kurczak curry z ryżem i gotowaną marchewką z sezamem.


Cześć! Jak tam humor? Mam nadzieję, że po Blue Monday ani śladu. Z resztą czym tu się martwić, skoro do weekendu coraz bliżej. I śnieg spadł. Jakoś tak jaśniej i milej. Korki co prawda. Jednak klimat nocnego podróżowania przez ciche miasto otulone białym puchem rekompensuje te poranne zmagania. A że zimno. Zima jest! Ma być zimno. A żeby nie było, to dziś trochę słońca w postaci curry.

W dzisiejszym menu:

  1. Płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem
  2. Smoothie z pomelo i awokado
  3. Kurczak curry z ryżem i gotowaną marchewką z sezamem

Nie wiem, czy to kwestia odpalonego już pełną parą ogrzewania w mieszkaniu, czy tego, że w końcu przywykłam do zimna na dworze, ale nie mam już takiej potrzeby ciepłych śniadań. Dlatego pomyślałam o jogurcie.

Płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Żeby jednak nie było monotonnie, płatki i słonecznik postanowiłam uprażyć. Taki mały twist, a smak dostaje porządnego kopa.

Płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Mimo, że objętościowo śniadanie takie wydaje się dużo mniejsze niż napęczniała od ciepłej wody owsianka, staram się pamiętać, że ilościowo jest to dokładnie to samo. Warto tego pilnować i nie przejadać się płatkami, bo przyniosą odwrotny od pożądanego efekt. Zamiast pobudzić układ pokarmowy, niepotrzebnie go obciążą.

Płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem | lunchboxodkuchni.pl


Na drugie śniadanie wracam do smoothie. Jest to dla mnie naprawdę wygodny sposób na transportowanie owoców do pracy. Nie muszę się bawić w ich obieranie i krojenie w biurowej kuchni, gdzie wszyscy się spieszą.

Smoothie z pomelo i awokado - produkty | lunchboxodkuchni.pl

To połączenie nie wydaje się oczywiste na pierwszy rzut oka, ale bardzo je polubiłam. Jest idealną równowagą między orzeźwiającym cytrusowym smakiem, a kremową i sycącą konsystencją.

Smoothie z pomelo i awokado - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Jeśli chodzi o składniki, to obydwa są skarbnicą witamin i wartości odżywczych, które są nam bardzo potrzebne w tym okresie. Także nic, tylko korzystać.

Smoothie z pomelo i awokado | lunchboxodkuchni.pl


I tak pomału dochodzimy do lunchu, który swoim kolorem mnie po prostu rozbraja. Mogłabym gotować to curry dla samego robienia zdjęć.

Kurczak curry z ryżem i marchewką gotowaną - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Ciężko z resztą byłoby nie przejąć kolorytu od tak intensywnej mieszanki przypraw – chili, kurkuma i curry. Ze smakiem sprawa ma się podobnie. Danie jest dla mnie dość pikantne. Choć trzeba przyznać, że ja rzadko jadam ostre dania. Sądzę, że jeśli lubicie tego typu kuchnię, to spokojnie możecie dodać odrobinę więcej chili.

Kurczak curry z ryżem i marchewką gotowaną - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Fakt, że mamy taką mieszankę przypraw, a do tego jeszcze świeży imbir i czosnek, powoduje, że danie jest miło rozgrzewające. Do tego jeszcze warzywko w postaci delikatnie tylko przegotowanej marchewki oprószonej sezamem i pełnia szczęścia gotowa.

Kurczak curry z ryżem i marchewką gotowaną | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem
Niby nic, a tak wiele wnosi do smaku. Prażone płatki owsiane i prażony słonecznik. Do tego lekki jogurt i soczysty granat.
Płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 1/2 owocu granatu
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 1/2 owocu granatu
Płatki owsiane prażone ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym i granatem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Płatki i ziarna słonecznika wysypuję na suchą rozgrzaną patelnię.
  2. Prażę ok. 7 minut często mieszając.
  3. Owoc granatu obieram i wydobywam pestki.
  4. Na chwilę przed zjedzeniem mieszam ze sobą jogurt, uprażone płatki i ziarna słonecznika oraz pestki granatu.

Wydrukuj przepis
Smoothie z pomelo i awokado
Orzeźwiające pomelo i gęste awokado. Idealnie gładkie i pożywne smoothie.
Smoothie z pomelo i awokado - produkty | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 1 awokado
  • 1/2 pomelo
  • woda tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 1 awokado
  • 1/2 pomelo
  • woda tyle, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Smoothie z pomelo i awokado - produkty | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Pomelo obieram z grubej skórki i oddzielam od siebie łódeczki. Każdej łódeczce obcinam górne sklepienie. Wydobywam miąższ z białych błonek. Nie powinny dostać się do smoothie, ponieważ mają bardzo gorzki smak.
  2. Awokado kroję na pół wokół pestki i przekręcam połówki w odwrotne strony, by odeszły od siebie. Połówkę bez pestki wydrążam łyżką i dodaję do pomelo.
  3. Owoce blenduję.
  4. Dodaję tyle wody, żeby razem z resztą składników wypełniła objętość 1 l i jeszcze raz blenduję.

Wydrukuj przepis
Kurczak curry z ryżem i gotowaną marchewką z sezamem
Delikatnie ostre, ale za to bardzo kremowe curry. Do tego gotowana marchewka obsypana sezamem. Trzy proste składniki, a z nich kolorowe czary mary.
Kurczak curry z ryżem i marchewką gotowaną | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
Kurczak w marynacie
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 pojedyncze piersi z kurczaka = ok. 340 g
Sos curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej opcjonalnie
Dodatki
  • 200 g ryżu
  • 2 marchewki
  • 2 szczypty ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pęczek natki pietruszki
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
Kurczak w marynacie
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 pojedyncze piersi z kurczaka = ok. 340 g
Sos curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej opcjonalnie
Dodatki
  • 200 g ryżu
  • 2 marchewki
  • 2 szczypty ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pęczek natki pietruszki
Kurczak curry z ryżem i marchewką gotowaną | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Dodatki
  1. Ryż gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Marchewki obieram, kroję w talarki i gotuję w małej ilości wody z cukrem przez ok. 5 min. Po wyciągnięciu z wody obsypuję sezamem.
Kurczak w marynacie
  1. Czosnek obieram i drobno siekam.
  2. Korzeń imbiru obieram i drobno siekam.
  3. Cytrynę oblewam wrzątkiem, dokładnie wycieram i dopiero wtedy trę na tarce o małych oczkach.
  4. Olej, czosnek, imbir, chili, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie ze sobą łączę.
  5. Kurczaka kroję w kostkę i wkładam do marynaty. Zostawiam go w niej ok 5 minut.
Sos curry
  1. Na dużej patelni rozgrzewam olej i wrzucam na nią posiekaną drobno cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli, po ok. 5 minutach, przekładam na patelnię kurczaka wraz z całą marynatą i obsmażam z każdej ze stron przez ok. 10 min na w miarę dużej mocy.
  3. W międzyczasie dodaję cukier, kurkumę i curry.
  4. Gdy kurczak jest już ścięty, zalewam wszystko śmietaną, zmniejszam moc gotowania i mieszam dokładnie, żeby wszystkie przyprawy dobrze połączyły się ze śmietaną.
  5. W ten sposób duszę kurczaka jeszcze przez ok 10 minut czekając aż sos zgęstnieje. W razie gdyby nie zgęstniał do pożądanej konsystencji, do gotującego się sosu dodaję pół filiżanki zimnej wody wymieszanej z łyżeczką skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej. Na koniec doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
  6. Natkę drobno siekam i dodaję do sosu na chwilę przed podaniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz