lunch/ przepisy

Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych

Bulion mięsno-warzywny nie musi być gotowany tylko i wyłącznie na porcji rosołowej. Możemy użyć do niego również mięsa w formie pulpecików, które później zjemy w zupie.

Zupa jarmużowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Dzień świstaka, czyli jarmuż w kolejnej odsłonie

Wydrukuj przepis
Zupa jarmużowa z jajkiem gotowana na pulpetach mięsnych
Lekka zupa z jarmużem, mimo że gotowana na mięsie.
Zupa jarmużowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
porcje
Składniki
Pulpeciki
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól i pieprz
Zupa jarmużowa
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 liście świeżego jarmużu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
porcje
Składniki
Pulpeciki
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól i pieprz
Zupa jarmużowa
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 liście świeżego jarmużu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
Zupa jarmużowa na pulpetach mięsnych | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Pulpeciki
  1. Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
  2. Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
  3. Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
Zupa
  1. Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
  2. W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
  3. Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  4. Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
  5. Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  6. Jarmuż obcinam nożyczkami wzdłuż łodygi, myję, osuszam i kroję na małe kawałki. Dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze ok. 3 minut.
  7. W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz