Te ciasteczka tylko wygląd zawdzięczają prawdziwym donutom. Z reszty charakterystycznych rzeczy niewiele pozostało. Nie zawierają drożdży, ani pszennej mąki, ani super słodkiego lukru. Są za to turbo orzechowe i pysznie pachną mąką kokosową.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 15 min |
Porcje |
szt.
|
Składniki
Donuty
- 2/3 kubka oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 duże banany
- 1 kubek masła orzechowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 kubka mleka
- 1 łyżka cukru pudru
Lukier twarożkowy
- 1 serek typu philadelphia 1 szt. = 125 g serka
- 1/2 kubka cukru pudru
Składniki
Donuty
Polewa czekoladowa
Lukier twarożkowy
|
|
Sposób przygotowania
Donuty
- Olej kokosowy, syrop klonowy, obrane i pocięte w plastry banany oraz masło orzechowe miksuję.
- Cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszam z małej miseczce. Następnie dodaję do masy i miksuję wszystko razem.
- Piekarnik rozgrzewam do 185° C na programie góra i dół.
- Będę potrzebować formę do muffinek oraz wypełnienie środków donutów z folii aluminiowej.
- Z folii aluminiowej robię ruloniki o średnicy ok. 1 cm i wysokości ok. 4 cm.
- Każdy z ruloników stawiam na środku zagłębienia do muffinki.
- Jedną ręką dociskam rulonik do dna foremki, drugą wylewam masę dookoła rulonika.
- Piekę ok. 15 - 20 minut. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Trzeba dać im ostygnąć i dopiero wtedy wyciągnąć z foremki.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę, mleko i cukier puder rozpuszczam w małym rondelku na bardzo niskiej mocy kuchenki cały czas mieszając. Gdy ostygnie polewam nią donuty.
Lukier twarożkowy
- Cukier puder mieszam bardzo dokładnie z twarożkiem. Jeśli masa wydaje się za gęsta, dodaję po łyżce mleka i sprawdzam, czy konsystencja jest zadowalająca. Jeśli tak, polewam nią donuty.
Brak komentarzy