Nie jest to czysty krem z kalafiora, bo zawiera jeszcze kilka innych warzyw, ale również płatki jaglane. Wszystkie składniki jednak pasują do siebie zarówno kolorem jak i smakiem i komponują się w jedną przyjemną całość.
Białe zimowe warzywa w delikatnej formie zupy kremu.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
240gkalafiora1/2 kalafiora
1ziemniak
1/2pora
1korzeń pietruszki
natka pietruszki
2łyżkipłatków jaglanych błyskawicznych
1/2lwody
2łyżkioleju rzepakowego
sól i pieprz
kilka plastrówchorizo lub innej ostrej kiełbasyopcjonalnie
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
240gkalafiora1/2 kalafiora
1ziemniak
1/2pora
1korzeń pietruszki
natka pietruszki
2łyżkipłatków jaglanych błyskawicznych
1/2lwody
2łyżkioleju rzepakowego
sól i pieprz
kilka plastrówchorizo lub innej ostrej kiełbasyopcjonalnie
Sposób przygotowania
W garnku o szerokim dnie rozgrzewam olej.
Na rozgrzany olej wkładam umyty i posiekany w okręgi por. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Podsmażam, aż się zeszkli, czyli ok. 4 minuty.
Kalafiora obieram z liści, kroję na małe różyczki i myję.
Ziemniaka obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
Korzeń pietruszki obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
Zagotowuję wodę w czajniku.
Do garnka z porem dokładam kalafior, ziemniaka, pietruszkę, płatki jaglane i zalewam wszystko wrzątkiem. Dodaję 1/2 łyżeczki soli i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Po zdjęciu z kuchenki blenduję wszystko razem. Sprawdzam smak i doprawiam solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Dekoruję posiekaną natką pietruszki i/lub bardzo drobno pokrojonym chorizo.
Brak komentarzy