Łosoś to jedna z najłatwiejszych ryb do przyrządzania i za to właśnie go uwielbiam. Do niego najzwyklejszy ryż i mamy obiad. Żeby jednak nie było nudno, dodamy sos bazyliowy. Nie jest to dodatek oczywisty jak na ten zestaw, ale wierzcie mi, że będzie idealnie pasować.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Pieprz i wanilia, łosoś i bazylia
Wydrukuj przepis
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Soczysty łosoś z intensywnym bazyliowym sosem.
Czas przygotowania
15 min
Składniki
200 g łososia 1 doniczka świeżej bazylii 200 ml śmietany 18% 180 g ryżu sól i pieprz
Czas przygotowania
15 min
Składniki
200 g łososia 1 doniczka świeżej bazylii 200 ml śmietany 18% 180 g ryżu sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Łososia opłukuję, osuszam i kroję na kawałki.
Oprószam solą i pieprzem i wkładam skórą do dołu do folii do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a naczynie do piekarnika. Piekę ok 15 minut.
Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Liście bazylii obrywam z gałązek i dzielę na dwie części.
Jedną część wkładam do rondla ze śmietaną i podgrzewam na małej mocy ok. 5 - 7 minut.
Następnie dodaję sól, pieprz i resztę bazylii i blenduję na jednolity sos.
Polewam łososia sosem na chwilę przed zjedzeniem.
1 Komentarz
Karina
2017-08-02 at 17:50Zrobione! Pięknie wyglada i super smakuje 🙂