lunch/ przepisy

Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem

Łosoś to jedna z najłatwiejszych ryb do przyrządzania i za to właśnie go uwielbiam. Do niego najzwyklejszy ryż i mamy obiad. Żeby jednak nie było nudno, dodamy sos bazyliowy. Nie jest to dodatek oczywisty jak na ten zestaw, ale wierzcie mi, że będzie idealnie pasować.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Pieprz i wanilia, łosoś i bazylia

Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Soczysty łosoś z intensywnym bazyliowym sosem.
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 10 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
Składniki
  • 200 g łososia
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 200 ml śmietany 18%
  • 180 g ryżu
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 10 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
Składniki
  • 200 g łososia
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 200 ml śmietany 18%
  • 180 g ryżu
  • sól i pieprz
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
  2. Łososia opłukuję, osuszam i kroję na kawałki.
  3. Oprószam solą i pieprzem i wkładam skórą do dołu do folii do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a naczynie do piekarnika. Piekę ok 15 minut.
  4. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Liście bazylii obrywam z gałązek i dzielę na dwie części.
  6. Jedną część wkładam do rondla ze śmietaną i podgrzewam na małej mocy ok. 5 - 7 minut.
  7. Następnie dodaję sól, pieprz i resztę bazylii i blenduję na jednolity sos.
  8. Polewam łososia sosem na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

1 Komentarz

  • Odpowiedz
    Karina
    2017-08-02 at 17:50

    Zrobione! Pięknie wyglada i super smakuje 🙂

  • Zostaw komentarz