Szybkie, proste, bezmięsne danie, które przyrządzam zwykle z zapasów podczas akcji „czyszczenie szafek”.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Przegląd cargo, czyli makaron z pomidorami i fetą
Wydrukuj przepis
Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Szybko, tanio i bez wielkich kulinarnych oczekiwań. Jednocześnie lekko i smacznie.
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1 puszka pomidorów bez skórki w puszce 1 puszka = 400 g pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- czarne oliwki tyle, ile lubisz
- 1/2 sera feta
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1 puszka pomidorów bez skórki w puszce 1 puszka = 400 g pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- czarne oliwki tyle, ile lubisz
- 1/2 sera feta
|
|
Sposób przygotowania
Cebulę obieram i siekam w kostkę.
Podsmażam ją na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia, czyli ok 5 minut.
Gdy cebula się zeszkli, dokładam pomidory w puszcze i przyprawy. Gotuję wszystko na średniej mocy ok 15 minut.
Oliwki siekam w krążki i dodaję do sosu na samym końcu.
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fetę rozdrabniam palcami i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy