W dzisiejszym lunchboxie: bułka maślana z twarogiem i miodem, milkshake kawowy z płatkami owsianymi i bananem oraz makaron z sosem pomidorowym i fetą.
Cześć! Dziś druga część z serii tak prosto, że prościej się nie da. Zdarza się, że z braku czasu do zrobienia jedzenia na drugi dzień musi mi wystarczyć to, co mam w domu. Jest pewna baza składników, które staram się mieć w kuchni zawsze. Są to proste świeże warzywa, jak cebula i zapuszkowane lub zamrożone – jak pomidory w puszce lub mrożony szpinak. W oczekiwaniu na lepsze jutro i owoce wiosny w postaci nowalijek, zadowalam się pomidorami z puszki.
Menu na dziś:
- Bułka maślana z twarogiem i miodem
- Milkshake kawowy z płatkami owsianymi i bananem
- Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Bułka maślana z twarogiem i miodem
Kontynuując wspominany przeze mnie w ostatnim poście motyw prostoty, dziś nowa propozycja na bułkę maślaną z twarogiem.
Niby to samo, a całkiem inaczej. Wersja na słodko. Również niezbyt bogata w składniki, ale jakże bogata w smak.
Kiedyś zachłyśnięci słodziutkimi opakowaniami oraz kremowo-śmietankowym smakiem wchodzących na głodny zagranicznych dóbr polski rynek spożywczy odstawiliśmy w kąt smak naszego typowego twarogu. Dziś w dobie popularności produktów eko, kwaśnawy wyraźny smak twarogu powraca. I ja się z tego cieszę. Tylko on TAK smakuje w połączeniu z miodem…
Milkshake kawowy z płatkami owsianymi i bananem
Piję ostatnio więcej kawy, to fakt. Staram się nie przekraczać dwóch filiżanek na dobę, ale zdarza się, że i trzy czasami wpadną. Z przyjściem słońca na pewno będzie lepiej. Póki co znalazłam idealny sposób na przyjemne z pożytecznym. Połączyłam po prostu drugie śniadanie i kawę w jedno!
Płatki w połączeniu z mlekiem spowodowały, że konsystencja jest bardziej gęsta. Banan dodał słodyczy.
Kawę zaparzyłam tak, jakbym chciała się jej zwyczajnie napić. Przygotowywałam shake’a dla nas obojga, więc zaparzyłam dwie kawki. Nie musiałam ich nawet studzić, bo mleko od razu ochłodziło całość. Po prostu dolałam kawę do reszty składników.
Jak zawsze – prosto i szybko, ale jak to smakowało! Na pewno będę robić to częściej.
Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Tak jak zapowiadałam, obiad to dzisiaj po prostu czyszczenie szafek i lodówki. Zaopatrzenie w czarne i zielone oliwki oraz makaron i pomidory w puszcze jest u nas stałe. To znaczy, że jeśli tylko któryś z tych składników się kończy, kupujemy od razu nowy. Dzięki temu zawsze można wykombinować coś dobrego do jedzenia.
Nie będę oszukiwać, że będą ta jakieś wyżyny kulinarne. Nie. Będzie to przyzwoity, smaczny i lekki obiad na zasadzie „coś z niczego”. Ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej przygotować nawet tak proste danie samemu niż kupować coś, czego pochodzenia nie jestem pewna.
Oczywiście zaznaczyć trzeba, że jeszcze ze dwa miesiące i podobny obiad będzie zupełnie inaczej smakował. Wystarczy, że wymienimy pomidory z puszki na pyszne malinówki, a zamiast oliwek dodamy cukinię. Mmm… Rozmarzyłam się. Jeszcze chwilę. Póki co, zadowolę się tym, co mam. Smacznego!
Wydrukuj przepis
Bułka maślana z twarogiem i miodem
Kwaśny twaróg i słodki miód. Do tego delikatnie słodka bułka maślana. Lekkie przyjemne proste śniadanie.
Składniki
- 2 bułki maślane
- 200 g twarogu tłustego
- miód taki, jak lubisz, tyle, ile lubisz
Składniki
- 2 bułki maślane
- 200 g twarogu tłustego
- miód taki, jak lubisz, tyle, ile lubisz
|
|
Sposób przygotowania
Złóż bułkę tak, jak lubisz!
Wydrukuj przepis
Milkshake kawowy z płatkami owsianymi i bananem
Pyszny kawowy milkshake, którym dodatkowo można się najeść za sprawą płatków owsianych. Wygrana na całej linii!
Składniki
- 500 ml mleka takiego, jak lubisz
- 1 banan
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 300 ml zaparzonej kawy
Składniki
- 500 ml mleka takiego, jak lubisz
- 1 banan
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 300 ml zaparzonej kawy
|
|
Sposób przygotowania
Zaparzam dwie filiżanki kawy.
Banana obieram ze skórki i kroję na kawałki.
Mleko, kawę, banana i płatki owsiane blenduję.
Przekładam do słoika i gotowe!
Wydrukuj przepis
Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Szybko, tanio i bez wielkich kulinarnych oczekiwań. Jednocześnie lekko i smacznie.
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1 puszka pomidorów bez skórki w puszce 1 puszka = 400 g pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- czarne oliwki tyle, ile lubisz
- 1/2 sera feta
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1 puszka pomidorów bez skórki w puszce 1 puszka = 400 g pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- czarne oliwki tyle, ile lubisz
- 1/2 sera feta
|
|
Sposób przygotowania
Cebulę obieram i siekam w kostkę.
Podsmażam ją na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia, czyli ok 5 minut.
Gdy cebula się zeszkli, dokładam pomidory w puszcze i przyprawy. Gotuję wszystko na średniej mocy ok 15 minut.
Oliwki siekam w krążki i dodaję do sosu na samym końcu.
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fetę rozdrabniam palcami i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.
1 Komentarz
goszka
2017-04-03 at 14:16Super przepisy 🙂 Ja tez zawsze w domu mam zapas makaronu , sosu pomidorowego . Jak makaron w domu jest to wiadomo, że głodni nie będziemy 😉 Bardzo dobry z semoliny ma primo gusto. Poza tym w domu nie może zabraknąć jajek, mleka, sera i twarogu.