W dzisiejszym lunchboxie: bułka maślana z twarogiem i białą rzodkiewką, pudding czekoladowo-pomarańczowy z karobem oraz krem z pomidorów z mozzarellą i awokado.
Cześć! Pogoda trochę jakby nie mogła się zdecydować, czy chce już wiosnę, czy nie. Ja chcę! Kto razem ze mną? To jest zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Lubię ją nawet bardziej niż lato. Wiosną czuję, że wszystko się budzi, wzrasta, rozwija się. Progres wisi w powietrzu. I być może to trochę śmieszne, ale nawiązując do moich ostatnich wynurzeń, że już marzec a postanowienia noworoczne nadal czekają na wdrożenie, wiosna to jest ten czas, kiedy moje postanowienia zaczynają żyć. Wszystko do czego nie było siły zabrać się przez początek roku, teraz przychodzi jakoś łatwiej i z większą energią. To na pewno dzięki słońcu. Niech będzie go więcej!
Menu na dziś:
- Bułka maślana z twarogiem i białą rzodkiewką
- Pudding czekoladowo-pomarańczowy z karobem
- Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado
Bułka maślana z twarogiem i białą rzodkiewką
Jak pisałam ostatnio na insta moje hasło na ten rok, to „Nie komplikuj”. Proste jedzenie jest najlepsze, a proste sposoby najszybsze.

Nie jestem pewna, czy można jeszcze kupić taki zwykły twaróg na wagę. Wiecie, taki krojony przez panią ekspedientkę jeszcze w papierku wielkim nożem. Muszę to sprawdzić! Póki co zadowoliłam się tym porcjowanym.

Wracając do hasła przewodniego, śniadanie będzie jednokolorowe. Biały twaróg i biała rzodkiew, a do tego biała bułka. Ok, dodamy szczypiorku, żeby nie było za mdło. Mono jest jednak tylko w kolorach. Smaki są zdecydowanie różnorodne, co sprawia, że nudy nie ma. Pełnotłusty twaróg jest zawsze delikatnie kwaskowy, rzodkiew troszkę pikantna, a bułka na dziś – słodka.

Pudding czekoladowo-pomarańczowy z karobem
Na drugie śniadanie będą dziś eksperymenty. Wymieniłam kakao na karob. Nie żeby na zawsze. Nie mam takiej potrzeby. Postanowiłam jednak sprawdzić jakieś nowości. Piszą, że jest o 1/3 mniej kaloryczny i ma 3 razy więcej wapnia a 7 razy mniej tłuszczu.

Wygląda troszkę bardziej jak cynamon niż kakao. W smaku jest specyficzny, ale nie mam tu na myśli tego pejoratywnego „specyficznie”. Muszę przyznać, że przekonał mnie do siebie.

Czy z karobem czy z kakao ten pudding to bomba smakowa. Rozdrobnione płatki delikatnie go żelują. Sam smak jest połączeniem wytrawnej czekolady z orzeźwiającą pomarańczą. Myślę, że spokojnie mogłabym podać te słoiczki jako deser po rodzinnym obiedzie.

Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado
Dzisiejszy lunch jest kwintesencją mojego hasła. Prostota składników i samego wykonania – level master.

Zupa jest lekka, więc dodaję do niej wartości w postaci mozzarelli i awokado. Jednocześnie nie od dziś wiadomo, że te trzy smaki – pomidor, mozzarella i awokado – łączą się w harmonijną całość.

I to zarówno pod względem smaku, jak i koloru. Lubię soczystą czerwień tego kremu w połączeniu z nasyconą zielenią awokado. Najważniejsze jest jednak to, że jest to super proste i szybkie w przygotowaniu danie, a składniki do niego można zakupić w prawie każdym sklepie „na rogu”. Smacznego!

| Czas przygotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 2 bułki maślane
- 200 g twarogu tłustego
- 1/2 białej rzodkwi
- pęczek szczypiorku
Składniki
|
|
- Składasz bułę tak, jak lubisz!
| Czas przygotowania | 10 min |
| Porcje |
|
- 2 małe jogurty naturalne
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- 2 łyżki karobu
- 2 łyżki syropu z agawy może być również miód
- 1 pomarańcza
- kawałek ciemnej czekolady opcjonalnie do starcia na wiórki do dekoracji
Składniki
|
|
- Pomarańczę sparzam wrzątkiem, wycieram papierowym ręcznikiem i ścieram pomarańczową skórkę na tarce, a ze środka wyciskam sok.
- Wszystkie składniki: sok z pomarańczy, jogurty, płatki owsiane, karob, syrop z agawy blenduję.
- Kostkę ciemnej czekolady ścieram na tarce.
- Pudding przekładam do słoiczków, posypując go skórką z pomarańczy i wiórkami z czekolady.
| Czas przygotowania | 10 min |
| Czas gotowania | 15 min |
| Porcje |
|
- 2 puszki pomidorów w puszce (bez skórki) 1 puszka = 400 g pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
- 1 awokado
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki
|
|
- Pomidory, oliwę, czosnek, sól, pieprz i cukier gotuję ok 10 minut od momentu zawrzenia na średnio wysokiej mocy (7 na 10).
- Gdy pomidory zmienią kolor i trochę wody odparuje, blenduję je.
- Po zblendowaniu sprawdzam smak. Jeśli pomidory są mocno kwaśne, dodaję jeszcze cukier. Jeśli nie jest wyczuwalny pieprz, również go dodaję. Gotuję jeszcze ok 5 minut.
- Mozzarellę kroję w małą kosteczkę.
- Awokado kroję w cienkie plastry,
- Mozzarellę i awokado dodaję do zupy na chwilę przed zjedzeniem.




Brak komentarzy