W dzisiejszym lunchboxie: bułka maślana z twarogiem i białą rzodkiewką, pudding czekoladowo-pomarańczowy z karobem oraz krem z pomidorów z mozzarellą i awokado.
Cześć! Pogoda trochę jakby nie mogła się zdecydować, czy chce już wiosnę, czy nie. Ja chcę! Kto razem ze mną? To jest zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Lubię ją nawet bardziej niż lato. Wiosną czuję, że wszystko się budzi, wzrasta, rozwija się. Progres wisi w powietrzu. I być może to trochę śmieszne, ale nawiązując do moich ostatnich wynurzeń, że już marzec a postanowienia noworoczne nadal czekają na wdrożenie, wiosna to jest ten czas, kiedy moje postanowienia zaczynają żyć. Wszystko do czego nie było siły zabrać się przez początek roku, teraz przychodzi jakoś łatwiej i z większą energią. To na pewno dzięki słońcu. Niech będzie go więcej!
Jak pisałam ostatnio na insta moje hasło na ten rok, to „Nie komplikuj”. Proste jedzenie jest najlepsze, a proste sposoby najszybsze.
Nie jestem pewna, czy można jeszcze kupić taki zwykły twaróg na wagę. Wiecie, taki krojony przez panią ekspedientkę jeszcze w papierku wielkim nożem. Muszę to sprawdzić! Póki co zadowoliłam się tym porcjowanym.
Wracając do hasła przewodniego, śniadanie będzie jednokolorowe. Biały twaróg i biała rzodkiew, a do tego biała bułka. Ok, dodamy szczypiorku, żeby nie było za mdło. Mono jest jednak tylko w kolorach. Smaki są zdecydowanie różnorodne, co sprawia, że nudy nie ma. Pełnotłusty twaróg jest zawsze delikatnie kwaskowy, rzodkiew troszkę pikantna, a bułka na dziś – słodka.
Pudding czekoladowo-pomarańczowy z karobem
Na drugie śniadanie będą dziś eksperymenty. Wymieniłam kakao na karob. Nie żeby na zawsze. Nie mam takiej potrzeby. Postanowiłam jednak sprawdzić jakieś nowości. Piszą, że jest o 1/3 mniej kaloryczny i ma 3 razy więcej wapnia a 7 razy mniej tłuszczu.
Wygląda troszkę bardziej jak cynamon niż kakao. W smaku jest specyficzny, ale nie mam tu na myśli tego pejoratywnego „specyficznie”. Muszę przyznać, że przekonał mnie do siebie.
Czy z karobem czy z kakao ten pudding to bomba smakowa. Rozdrobnione płatki delikatnie go żelują. Sam smak jest połączeniem wytrawnej czekolady z orzeźwiającą pomarańczą. Myślę, że spokojnie mogłabym podać te słoiczki jako deser po rodzinnym obiedzie.
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado
Dzisiejszy lunch jest kwintesencją mojego hasła. Prostota składników i samego wykonania – level master.
Zupa jest lekka, więc dodaję do niej wartości w postaci mozzarelli i awokado. Jednocześnie nie od dziś wiadomo, że te trzy smaki – pomidor, mozzarella i awokado – łączą się w harmonijną całość.
I to zarówno pod względem smaku, jak i koloru. Lubię soczystą czerwień tego kremu w połączeniu z nasyconą zielenią awokado. Najważniejsze jest jednak to, że jest to super proste i szybkie w przygotowaniu danie, a składniki do niego można zakupić w prawie każdym sklepie „na rogu”. Smacznego!
Wydrukuj przepis
Bułka maślana z twarogiem i białą rzodkiewką
Delikatnie słodka bułka maślana z delikatnie kwaśnym twarogiem, a do tego lekko ostra rzodkiew i świeży szczypiorek. Prosto i smacznie.
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
2bułki maślane
200gtwarogu tłustego
1/2białej rzodkwi
pęczekszczypiorku
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
2bułki maślane
200gtwarogu tłustego
1/2białej rzodkwi
pęczekszczypiorku
Sposób przygotowania
Składasz bułę tak, jak lubisz!
Wydrukuj przepis
Pudding czekoladowo-pomarańczowy z karobem
Czekoladowy pudding na bazie jogurtu naturalnego i płatków owsianych, z karobem zamiast kakao, a przede wszystkim z dodatkiem aromatycznych pomarańczy.
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
10łyżek płatków owsianych górskich
2łyżkikarobu
2łyżkisyropu z agawymoże być również miód
1pomarańcza
kawałekciemnej czekoladyopcjonalnie do starcia na wiórki do dekoracji
Czas przygotowania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
10łyżek płatków owsianych górskich
2łyżkikarobu
2łyżkisyropu z agawymoże być również miód
1pomarańcza
kawałekciemnej czekoladyopcjonalnie do starcia na wiórki do dekoracji
Sposób przygotowania
Pomarańczę sparzam wrzątkiem, wycieram papierowym ręcznikiem i ścieram pomarańczową skórkę na tarce, a ze środka wyciskam sok.
Wszystkie składniki: sok z pomarańczy, jogurty, płatki owsiane, karob, syrop z agawy blenduję.
Kostkę ciemnej czekolady ścieram na tarce.
Pudding przekładam do słoiczków, posypując go skórką z pomarańczy i wiórkami z czekolady.
Wydrukuj przepis
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado
Kremowa lekka zupa z dodatkiem pełnego wartości odżywczych awokado i przyjemnie kremowej mozzarelli.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
2puszkipomidorów w puszce (bez skórki)1 puszka = 400 g pomidorów
2łyżkioliwy z oliwek
3ząbkiczosnku
1mozzarella
1awokado
1/2łyżeczkisoli
4łyżeczkibrązowego cukru
2łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
2puszkipomidorów w puszce (bez skórki)1 puszka = 400 g pomidorów
2łyżkioliwy z oliwek
3ząbkiczosnku
1mozzarella
1awokado
1/2łyżeczkisoli
4łyżeczkibrązowego cukru
2łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Pomidory, oliwę, czosnek, sól, pieprz i cukier gotuję ok 10 minut od momentu zawrzenia na średnio wysokiej mocy (7 na 10).
Gdy pomidory zmienią kolor i trochę wody odparuje, blenduję je.
Po zblendowaniu sprawdzam smak. Jeśli pomidory są mocno kwaśne, dodaję jeszcze cukier. Jeśli nie jest wyczuwalny pieprz, również go dodaję. Gotuję jeszcze ok 5 minut.
Mozzarellę kroję w małą kosteczkę.
Awokado kroję w cienkie plastry,
Mozzarellę i awokado dodaję do zupy na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy