lunch/ przepisy

Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado

Na zewnątrz robi się coraz cieplej, więc lunchbox siłą rzeczy będzie się stawał coraz lżejszy. I coraz bardziej kolorowy. Póki co na patelni pomidory jeszcze z puszki, ale w głowie już wizualizuję sobie te słodziutkie malinówki, mmm…

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Nie komplikuj, czyli prosto pomidorowo

Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado
Kremowa lekka zupa z dodatkiem pełnego wartości odżywczych awokado i przyjemnie kremowej mozzarelli.
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 2 puszki pomidorów w puszce (bez skórki) 1 puszka = 400 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • 1 awokado
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 2 puszki pomidorów w puszce (bez skórki) 1 puszka = 400 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • 1 awokado
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Krem z pomidorów z mozzarellą i awokado | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Pomidory, oliwę, czosnek, sól, pieprz i cukier gotuję ok 10 minut od momentu zawrzenia na średnio wysokiej mocy (7 na 10).
  2. Gdy pomidory zmienią kolor i trochę wody odparuje, blenduję je.
  3. Po zblendowaniu sprawdzam smak. Jeśli pomidory są mocno kwaśne, dodaję jeszcze cukier. Jeśli nie jest wyczuwalny pieprz, również go dodaję. Gotuję jeszcze ok 5 minut.
  4. Mozzarellę kroję w małą kosteczkę.
  5. Awokado kroję w cienkie plastry,
  6. Mozzarellę i awokado dodaję do zupy na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz