Bardzo lubię robić zupy kremy, bo są niesamowicie proste w przygotowaniu. Jedyny problem, jaki z nimi mam, to to, że czasami szybko po ich zjedzeniu dopada mnie z powrotem głód. W dzisiejszym przepisie mamy jednak całkiem zacną załogę w postaci batata, soczewicy i orzechów nerkowca, które pozwolą nam na długo się nasycić.
Jeśli chcecie zobaczyć więcej zdjęć i cały lunchbox zawierający ten przepis, zajrzyjcie tutaj Zupa krem z batata i soczewicy i szpinak dobry na wszystko
Wydrukuj przepis
Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca
Pyszny batat oraz odżywcza soczewica, a do tego prażone orzechy nerkowca. Prosty przepis na super zdrową zupę!
Czas przygotowania
10 min
Składniki
1 batat 1 marchewka 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem 2 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 garści orzechów nerkowca sól i pieprz
Czas przygotowania
10 min
Składniki
1 batat 1 marchewka 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem 2 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 garści orzechów nerkowca sól i pieprz
Sposób przygotowania
Cebulki myję i drobno siekam. Podsmażam na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku ok. 2 minuty.
Batata i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Dokładam do cebulek i podsmażam jeszcze ok 5 minut.
Po tym czasie zalewam warzywa wrzącą wodą tak, żeby je przykryła.
Dodaję soczewicę i gotuję ok. 25 minut.
Po tym czasie dodaję odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny i blenduję wszystko razem.
Orzechy nerkowca prażę na rozgrzanej suchej patelni ok. 5 minut.
Szczypiorek myję, osuszam i drobno siekam.
Orzechy i szczypiorek dodaję na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy