lunch/ przepisy

Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca

Bardzo lubię robić zupy kremy, bo są niesamowicie proste w przygotowaniu. Jedyny problem, jaki z nimi mam, to to, że czasami szybko po ich zjedzeniu dopada mnie z powrotem głód. W dzisiejszym przepisie mamy jednak całkiem zacną załogę w postaci batata, soczewicy i orzechów nerkowca, które pozwolą nam na długo się nasycić.

Jeśli chcecie zobaczyć więcej zdjęć i cały lunchbox zawierający ten przepis, zajrzyjcie tutaj Zupa krem z batata i soczewicy i szpinak dobry na wszystko

Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca
Pyszny batat oraz odżywcza soczewica, a do tego prażone orzechy nerkowca. Prosty przepis na super zdrową zupę!
Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • sól i pieprz
Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cebulki myję i drobno siekam. Podsmażam na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku ok. 2 minuty.
  2. Batata i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Dokładam do cebulek i podsmażam jeszcze ok 5 minut.
  3. Po tym czasie zalewam warzywa wrzącą wodą tak, żeby je przykryła.
  4. Dodaję soczewicę i gotuję ok. 25 minut.
  5. Po tym czasie dodaję odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny i blenduję wszystko razem.
  6. Orzechy nerkowca prażę na rozgrzanej suchej patelni ok. 5 minut.
  7. Szczypiorek myję, osuszam i drobno siekam.
  8. Orzechy i szczypiorek dodaję na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz