lunchbox wiosenny

Zupa krem z batata i soczewicy i szpinak dobry na wszystko

Lunchbox - bułka z twarożkiem, łososiem i szpinakiem, zielony pudding z chia i jeżynami oraz krem z batata, marchewki i soczewicy | lunchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: buła z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem, zielony pudding chia z jeżynami oraz zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca.


Cześć! W nadchodzącym tygodniu ewidentnie będzie rządził batat i szpinak. Gotowanie na drugi dzień ma to do siebie, że omija z dala ziemniaki. Szczerze mówiąc, to nie ma dla mnie nic gorszego niż ziemniaki odgrzewane w mikrofalówce. Szczególnie takie w formie pure. Wzięłam się więc po pierwsze za batata. A po drugie w takiej formie, żeby smakował znośnie po przygrzaniu. Drugi bazowy składnik to szpinak. Odkąd jest szeroko dostępny ten w odmianie baby, którą szybko się myje i łatwo przetwarza, jem go bardzo dużo.

Menu na dziś:

Buła z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem

Zielony pudding chia z jeżynami

Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca


Buła z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem

Po lekkich śniadaniach w zeszłym tygodniu przyszła mi w końcu ochota na jakąś porządną bułę. Nie będzie to nadal nic super ciężkiego, ale na pewno konkretniejszego niż jogurt.

Bułka z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem | lunchboxodkuchni.pl

Połączenie wędzonego łososia z dobrej jakości twarożkiem to nic nowego. Zawsze jednak miło urozmaicić ten klasyczny duet. Szczególnie czymś zielonym. Szpinak sprawdza się tu doskonale.

Bułka z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem | lunchboxodkuchni.pl

Do zupy będziemy używać szczypiorku. Na pewno nie zużyjemy go jednak w całości. A do łososia jak znalazł przecież.

Bułka z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem | lunchboxodkuchni.pl


Zielony pudding chia z jeżynami

Zwykle mieszałam chia z jogurtami lub mlekiem. Faktycznie fajnie żeluje konsystencję i sprawia, że nawet lekkie rzeczy są dużo bardziej sycące. Pomyślałam, że równie dobrze można by przetestować jego właściwości z jakimś lekkim smoothie i zrobić owocowy pudding.

Zielony pudding z nasionami chia i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl

A że ten szpinak za mną chodzi, to powstał nie tyle owocowy, co owocowo-szpinakowy pudding. Powiedzcie sami, przecież to wygląda super!

Zielony pudding z nasionami chia i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl


Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca

Ta zupa jest jednym z przyjemniejszych odkryć ostatnich czasów. I nie chodzi do końca o główne składniki kremu, co o uprażenie orzechów, które są do niego dodatkiem. Ich smak zupełnie się zmienił, otworzył się wręcz.

Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy | lunchboxodkuchni.pl

No ale zanim do orzechów dojdziemy, to chcę Wam też powiedzieć o delikatnej różnicy między tym, a innymi kremami. Zupy kremy są jednym z przyjemniejszych dań do zrobienia, bo nie wymagają dużej uwagi, ani pracy. Lubię je nie tylko gotować, ale i jeść, bo nie pozostawiają uczucia ciężkości. Jest to szczególnie ważne, gdy mam intensywny dzień w pracy i potrzebuję być w miarę skupiona. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie jest to super trudne zadanie po zjedzeniu na przykład gulaszu z kluskami śląskimi. Zbyt obfity obiad równa się poobiedniej drzemce. A przysypiający przy biurku człowiek trochę głupio wygląda. Właśnie dlatego lubię sałatki lub kremy. Problem z tymi ostatnimi jest jednak taki, że szybko robię się po nich z powrotem głodna. Na szczęście ta zupa zawiera pożywną soczewicę, co powoduje, że syci na dużo dłużej niż sam batat.

Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy | lunchboxodkuchni.pl

No i te orzechy. Nerkowiec sam w sobie jest słodki, więc byłam pewna, że będzie dobrze grał z batatem. Jednak prażenie orzechów wydobyło z nich zupełnie nowy, kontrastowy smak. Nie ma on nic wspólnego z gorzką spalenizną. Wręcz otwiera nową gamę do znanego nam wcześniej motywu przewodniego. Spróbujcie koniecznie!

Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl

 

Wydrukuj przepis
Buła z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem
Dobrej jakości wędzony łosoś i równie sprawdzony twarożek to nierozerwalne połączenie. Dziś urozmaicimy je bogatym w żelazo świeżym szpinakiem.
Bułka z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 bułki
  • 100 g wędzonego łososia
  • twarożek
  • kilka liści szpinaku baby
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 bułki
  • 100 g wędzonego łososia
  • twarożek
  • kilka liści szpinaku baby
Bułka z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Składasz bułę jak lubisz!
Wydrukuj przepis
Zielony pudding chia z jeżynami
Szpinak bogaty w żelazo, super food w postaci nasionek chia, jeżynowa witamina C, a do tego nasza polska pyszna gruszka.
Zielony pudding z nasionami chia i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 2 gruszki
  • 2 garści szpinaku baby
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 garści jeżyn
Czas przygotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 2 gruszki
  • 2 garści szpinaku baby
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 garści jeżyn
Zielony pudding z nasionami chia i jeżynami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Gruszki obieram ze skórki, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję na kawałki.
  2. Liście szpinaku myję i osuszam.
  3. Kawałki gruszki i liście szpinaku blenduję.
  4. Dodaję do nich nasiona chia i dokładnie mieszam.
  5. Wykładam zieloną masę do pojemniczków, a na wierzch układam umyte jeżyny.
Wydrukuj przepis
Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca
Pyszny batat oraz odżywcza soczewica, a do tego prażone orzechy nerkowca. Prosty przepis na super zdrową zupę!
Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 30 min
Porcje
Składniki
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • sól i pieprz
Krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cebulki myję i drobno siekam. Podsmażam na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku ok. 2 minuty.
  2. Batata i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Dokładam do cebulek i podsmażam jeszcze ok 5 minut.
  3. Po tym czasie zalewam warzywa wrzącą wodą tak, żeby je przykryła.
  4. Dodaję soczewicę i gotuję ok. 25 minut.
  5. Po tym czasie dodaję odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny i blenduję wszystko razem.
  6. Orzechy nerkowca prażę na rozgrzanej suchej patelni ok. 5 minut.
  7. Szczypiorek myję, osuszam i drobno siekam.
  8. Orzechy i szczypiorek dodaję na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz