W dzisiejszym lunchboxie: buła z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem, zielony pudding chia z jeżynami oraz zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca.
Cześć! W nadchodzącym tygodniu ewidentnie będzie rządził batat i szpinak. Gotowanie na drugi dzień ma to do siebie, że omija z dala ziemniaki. Szczerze mówiąc, to nie ma dla mnie nic gorszego niż ziemniaki odgrzewane w mikrofalówce. Szczególnie takie w formie pure. Wzięłam się więc po pierwsze za batata. A po drugie w takiej formie, żeby smakował znośnie po przygrzaniu. Drugi bazowy składnik to szpinak. Odkąd jest szeroko dostępny ten w odmianie baby, którą szybko się myje i łatwo przetwarza, jem go bardzo dużo.
Menu na dziś:
Buła z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem
Zielony pudding chia z jeżynami
Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca
Buła z twarożkiem, wędzonym łososiem i szpinakiem
Po lekkich śniadaniach w zeszłym tygodniu przyszła mi w końcu ochota na jakąś porządną bułę. Nie będzie to nadal nic super ciężkiego, ale na pewno konkretniejszego niż jogurt.
Połączenie wędzonego łososia z dobrej jakości twarożkiem to nic nowego. Zawsze jednak miło urozmaicić ten klasyczny duet. Szczególnie czymś zielonym. Szpinak sprawdza się tu doskonale.
Do zupy będziemy używać szczypiorku. Na pewno nie zużyjemy go jednak w całości. A do łososia jak znalazł przecież.
Zielony pudding chia z jeżynami
Zwykle mieszałam chia z jogurtami lub mlekiem. Faktycznie fajnie żeluje konsystencję i sprawia, że nawet lekkie rzeczy są dużo bardziej sycące. Pomyślałam, że równie dobrze można by przetestować jego właściwości z jakimś lekkim smoothie i zrobić owocowy pudding.
A że ten szpinak za mną chodzi, to powstał nie tyle owocowy, co owocowo-szpinakowy pudding. Powiedzcie sami, przecież to wygląda super!
Zupa krem z batata, marchewki i czerwonej soczewicy z orzechami nerkowca
Ta zupa jest jednym z przyjemniejszych odkryć ostatnich czasów. I nie chodzi do końca o główne składniki kremu, co o uprażenie orzechów, które są do niego dodatkiem. Ich smak zupełnie się zmienił, otworzył się wręcz.
No ale zanim do orzechów dojdziemy, to chcę Wam też powiedzieć o delikatnej różnicy między tym, a innymi kremami. Zupy kremy są jednym z przyjemniejszych dań do zrobienia, bo nie wymagają dużej uwagi, ani pracy. Lubię je nie tylko gotować, ale i jeść, bo nie pozostawiają uczucia ciężkości. Jest to szczególnie ważne, gdy mam intensywny dzień w pracy i potrzebuję być w miarę skupiona. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie jest to super trudne zadanie po zjedzeniu na przykład gulaszu z kluskami śląskimi. Zbyt obfity obiad równa się poobiedniej drzemce. A przysypiający przy biurku człowiek trochę głupio wygląda. Właśnie dlatego lubię sałatki lub kremy. Problem z tymi ostatnimi jest jednak taki, że szybko robię się po nich z powrotem głodna. Na szczęście ta zupa zawiera pożywną soczewicę, co powoduje, że syci na dużo dłużej niż sam batat.
No i te orzechy. Nerkowiec sam w sobie jest słodki, więc byłam pewna, że będzie dobrze grał z batatem. Jednak prażenie orzechów wydobyło z nich zupełnie nowy, kontrastowy smak. Nie ma on nic wspólnego z gorzką spalenizną. Wręcz otwiera nową gamę do znanego nam wcześniej motywu przewodniego. Spróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania | 7 min |
Porcje |
|
- 2 bułki
- 100 g wędzonego łososia
- twarożek
- kilka liści szpinaku baby
Składniki
|
|
- Składasz bułę jak lubisz!
Czas przygotowania | 15 min |
Porcje |
|
- 2 gruszki
- 2 garści szpinaku baby
- 4 łyżki nasion chia
- 2 garści jeżyn
Składniki
|
|
- Gruszki obieram ze skórki, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję na kawałki.
- Liście szpinaku myję i osuszam.
- Kawałki gruszki i liście szpinaku blenduję.
- Dodaję do nich nasiona chia i dokładnie mieszam.
- Wykładam zieloną masę do pojemniczków, a na wierzch układam umyte jeżyny.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
|
- 1 batat
- 1 marchewka
- 3 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 garści orzechów nerkowca
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Cebulki myję i drobno siekam. Podsmażam na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku ok. 2 minuty.
- Batata i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Dokładam do cebulek i podsmażam jeszcze ok 5 minut.
- Po tym czasie zalewam warzywa wrzącą wodą tak, żeby je przykryła.
- Dodaję soczewicę i gotuję ok. 25 minut.
- Po tym czasie dodaję odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny i blenduję wszystko razem.
- Orzechy nerkowca prażę na rozgrzanej suchej patelni ok. 5 minut.
- Szczypiorek myję, osuszam i drobno siekam.
- Orzechy i szczypiorek dodaję na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy