Pudding kokosowy chia z musem rabarbarowo-truskawkowym
Jeśli o mnie chodzi, to trzy-czwarte słoiczka mógłby wypełniać ten mus, bo jest po prostu pyyyszny! Czymś jednak człowiek musi się pożywić i jakoś przetrwać te kilka godzin do obiadu, więc dodajmy do niego super food w postaci ziarenek chia i równowaga pomiędzy smakiem a wartościami odżywczymi zostanie zachowana.
Pudding kokosowy chia z musem rabarbarowo-truskawkowym
Słodziutkie truskawki z kwaśnym rabarbarem składają się na pyszny mus, wartości odżywczych zaś dostarczy nam super food w postaci nasion chia.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
7min
Porcje
Składniki
1/2lmleka migdałowego
2łyżkiwiórek kokosowych
6łyżeknasion chia
4łodygirabarbaru
2garścitruskawek
8łyżeczek brązowego cukru
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
7min
Porcje
Składniki
1/2lmleka migdałowego
2łyżkiwiórek kokosowych
6łyżeknasion chia
4łodygirabarbaru
2garścitruskawek
8łyżeczek brązowego cukru
Sposób przygotowania
Mleko wlewam do miski, dodaję do niego nasiona chia i wiórki kokosowe i odstawiam na pół godziny, żeby nasiona napęczniały.
Rabarbar i truskawki myję i osuszam. Rabarbar kroję w kawałki. Od truskawek odcinam szypułki i również kroję na mniejsze części. Rabarbar i truskawki podgrzewam razem z cukrem w rondelku przez ok 5-7 minut, mieszając kilka razy. Po zdjęciu rondelka z kuchenki blenduję wszystko na jednolity mus.
Gdy nasiona spęcznieją, a mus przestygnie, wykładam do słoiczków najpierw masę chia, a na wierzch mus rabarbarowo-truskawkowy.
Brak komentarzy