przepisy/ śniadanie

Pudding kokosowy chia z musem rabarbarowo-truskawkowym

Jeśli o mnie chodzi, to trzy-czwarte słoiczka mógłby wypełniać ten mus, bo jest po prostu pyyyszny! Czymś jednak człowiek musi się pożywić i jakoś przetrwać te kilka godzin do obiadu, więc dodajmy do niego super food w postaci ziarenek chia i równowaga pomiędzy smakiem a wartościami odżywczymi zostanie zachowana.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zajrzyjcie tutaj Jeść się nie chce, no chyba że truskawki

Pudding chia z musem rabarbarowo-truskawkowym | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Pudding kokosowy chia z musem rabarbarowo-truskawkowym
Słodziutkie truskawki z kwaśnym rabarbarem składają się na pyszny mus, wartości odżywczych zaś dostarczy nam super food w postaci nasion chia.
Pudding chia z musem rabarbarowo-truskawkowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 l mleka migdałowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 6 łyżek nasion chia
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 garści truskawek
  • 8 łyżeczek brązowego cukru
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 l mleka migdałowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 6 łyżek nasion chia
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 garści truskawek
  • 8 łyżeczek brązowego cukru
Pudding chia z musem rabarbarowo-truskawkowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Mleko wlewam do miski, dodaję do niego nasiona chia i wiórki kokosowe i odstawiam na pół godziny, żeby nasiona napęczniały.
  2. Rabarbar i truskawki myję i osuszam. Rabarbar kroję w kawałki. Od truskawek odcinam szypułki i również kroję na mniejsze części. Rabarbar i truskawki podgrzewam razem z cukrem w rondelku przez ok 5-7 minut, mieszając kilka razy. Po zdjęciu rondelka z kuchenki blenduję wszystko na jednolity mus.
  3. Gdy nasiona spęcznieją, a mus przestygnie, wykładam do słoiczków najpierw masę chia, a na wierzch mus rabarbarowo-truskawkowy.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz