Dzisiejszy lunchbox: ciabatta z szynką, serem żółtym i roszponką, ciastka orzechowe oraz krem z pieczarek z paluchami parmezanowymi
Cześć! Tak jakby zaczęło się robić naprawdę zimno. Tak jakby co chwilę leje. Tak jakby jesień w pełnej krasie. I nie chodzi mi o to złoto i purpurę, którymi zachwycałam się wcześniej. Bardziej o zmarznięte ręce, czerwony nos i załzawione oczy. Ale… Jest na to sposób. Gęsta, śmietanowa zupa. Aksamitna w konsystencji. A do niej porządny kawał serowej grzanki.
Menu na dziś:
- Ciabatta z szynką, serem żółtym i roszponką [przepis]
- Ciastka orzechowe [przepis]
- Krem z pieczarek z paluchami parmezanowymi [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Pomysły na dni bez pomysłu, czyli pieczarki w cenie
Bułę można zrobić na wiele różnych sposobów, jednak mam straszliwy sentyment do klasycznej kombinacji w postaci szynki z indyka i żółtego sera. Dziś wykorzystamy ciabattę i dorzucimy roszponkę, ale w głębi duszy jest typowy szkolny klasyk.
Na drugie śniadanie ciastka orzechowe. Kusiło mnie, żeby dodać do nich czekoladę, ale w ostatniej chwili się powstrzymałam. Możecie być jednak pewni, że z dodatkiem czekolady będą równie pyszne jak teraz.
Do ciastek użyłam wszystkich orzechów i ziaren, jakie miałam w domu. Jeśli macie jednak życzenie użyć jednego rodzaju orzechów, co by było bardziej tematycznie lub wymienić którąś warstwę, proszę bardzo! Pod jednym warunkiem. Dajcie znać w komentarzu, żebym mogła później przetestować Wasze mieszanki.
Zgadnijcie jakich zaawansowanych sprzętów domowych użyłam dziś do robienia ciastek… Tak jest. Widelec! W bonusie użyłam dłoni. Dodatkowo zdradzę Wam jeszcze jedną tajemnicę ujawniającą moje lenistwo. Ciastka mają najładniejsze kształty, gdy uformujemy z nich kuleczki, które położymy na blasze w dość dużych odległościach od siebie. Podczas pieczenia masło się rozpuszcza i zaczyna pracować z substancją spulchniającą, co powoduje, że ciastka „rozlewają się”. Dopiero po wyciągnięciu ich z piekarnika i przestygnięciu robią się kruche. Jeśli mam czas, to tak właśnie robię. Dziś jednak zaoszczędziłam sobie mozolnego lepienia kulek. Po prostu wyłożyłam w miarę równo całą masę na blachę, a ciastka pokroiłam w kwadraty dopiero po upieczeniu, ale jeszcze przed ostygnięciem.
Po chrupkościach przyszedł czas na aksamit. Wiem, że pieczarki nie są być może zbyt wykwintnymi grzybami, ale ja mam do nich ogromny sentyment, bo kojarzą mi się z dzieciństwem. Dziś naszła mnie ochota na zupę, a właściwie krem pieczarkowy na bazie warzyw. Będzie dobrze smakował dobrze zarówno w porze lunchu jako pełnowartościowa zupa za sprawą paluchów parmezanowych, jak i wieczorem w postaci rozgrzewającego kubka.
Paluchy parmezanowe to w rzeczywistości ciabata nie zjedzona na śniadanie. Ten rodzaj pieczywa szybko staje się suchy, więc po co ma się zmarnować. Parmezan doda nam odrobinę słonego smaku, żeby odbić się od delikatnie mdłych pieczarek. Z łatwością można go zastąpić zwykłym żółtym serem, bądź po prostu usmażyć ciabatę pokrojoną w kostkę na maśle. Smacznego!
Porcje |
|
- 1 ciabatta
- 2 plastry sera gouda
- 2 plastry szynki z indyka
- garść roszponki
Składniki
|
|
- Złóż tak jak lubisz!
Czas przygotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 15 min |
Porcje |
ciastek
|
- 200 g masła 200 g = 1 kostka
- 3/4 szklanki brązowego cukru pojemność szklanki nie ma znaczenia, ważne, żebyśmy do wszystkich składników użyli jednolitej miarki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki orzechów i ziaren orzechy włoskie, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, ziarna dyni
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
Składniki
|
|
- Wyciągam dwie miski: większą i mniejszą.
- W większej misce mieszam ze sobą: masło pokrojone w kostkę w temperaturze pokojowej, jajko i cukier.
- W mniejszej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i orzechy z ziarnami.
- Przekładam produkty sypkie z mniejszej miski do masy jajeczno-maślanej w większej misce i mieszam wszystko dokładnie.
- Na blaszce wyłożonej pergaminem wykładam masę łyżka obok łyżki z małymi odstępami.
- Piekę w 180°C ok. 15 maksymalnie 20 minut.
- Taka ilość ciasta wyłożona na jedną blachę podczas pieczenia zwykle zlewa się w jeden kruchy placek. Kroję go na małe kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 30 min |
Porcje |
porcje
|
- 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub kostka rosołowa)
- 70 ml wody
- 80 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 natka pietruszki opcjonalnie, jeśli lubisz
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- liście laurowe i ziele angielskie
- 1 ciabata lub tyle, ile zostało Ci ze śniadania
- 16 łyżek startego parmezanu lub tyle, ile lubisz
Składniki
Krem z pieczarek
Paluchy parmezanowe
|
|
- Myję i obieram "jarzynkę".
- Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
- Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zagotowuję.
- W międzyczasie kroję indyka w kostkę i dokładam go do zagotowującego się wywaru.
- Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
- Po 30 min wywar ściągam z ognia i wyciągam z niego warzywa i mięso.
- Cebulę, ziemniaki i pieczarki obieram i kroję w kostkę.
- W garnku, w którym będę gotować zupę rozgrzewam masło.
- Na rozgrzane masło wrzucam cebulę, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam.
- Jeśli nie gotowałam wcześniej wywaru z mięsem, to razem z cebulą podsmażam indyka pokrojonego w kostkę.
- Gdy cebula się zeszkli dorzucam ziemniaki i pieczarki.
- Przesmażam wszystko ze sobą ok. 15 minut.
- Następnie zalewam wywarem (lub wywarem z kostką rozpuszczoną w 1/2 l wody) i gotuję kolejne 15 minut od momentu zawrzenia.
- Gdy ziemniaki są miękkie, ściągam zupę z kuchenki, dokładam mięso, korzeń pietruszki i kawałek selera i blenduję wszystko razem.
- Gdy krem trochę przestygnie dodaję śmietanę i mieszam.
- Ciabatę kroję w poprzek na dwie połówki, a każdą z połówek wzdłuż na 4 części.
- Wykładam na blaszce z parmezanem i obsypuję mocno startym parmezanem
- Piekę w piekarniku na 180°C ok. 10 minut.
Brak komentarzy