Młode buraczki nie muszą być podawane jedynie w formie chłodnika. Świetnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach. Tym bardziej, że nie trzeba ich długo gotować, są malutkie, zgrabniutkie i po prostu są młode!
Czas przygotowania | 15 min |
Czas gotowania | 20 min |
Porcje |
|
Składniki
Sałatka
- 6 łyżek czerwonej soczewicy
- 2 młode buraki
- 1/2 sera feta
- 1 awokado
- 200 g polędwicy z indyka
- 4 truskawki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dressing
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki miodu
Składniki
Sałatka
Dressing
|
|
Sposób przygotowania
Sałatka
- Soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Buraczki obieram, myję, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie maksymalnie 10 minut.
- Indyka kroję w malutkie kawałki - zbliżone do kostki z buraczków, przyprawiam solą i pieprzem i smażę na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut.
- Awokado nacinam dookoła wzdłuż dłuższego boku, przekręcam połówki w odwrotne strony i odciągam je od siebie. W jednej z połówek robię nacięcia nożem w kierunki skórki w formie kratki. Następnie łyżką wydrążam miąższ w taki sposób, żeby kostki wypadły ze skórki.
- Fetę kroję w małą kostkę.
- Truskawki myję i osuszam. Pozbywam się szypułek. Kroję je w kawałki.
- Do słoika wkładam kolejno: buraczki, fetę, awokado, soczewicę, indyka i truskawki.
Dressing
- Oliwę z oliwek, musztardę i miód mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.
Brak komentarzy