lunchbox letni

Słoiki mocy, czyli sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i młodym groszkiem

lunchbox - serek truskawkowy z bananem i chia oraz sałatka z makaronem ryżowym

Cześć! W dzisiejszym lunchboxie: Miska truskawkowa z bananem, truskawkami i chia oraz Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem.


Naczytałam się ostatnio w magazynach kulinarnych o tym, jak świetnym sposobem do transportowania sałatek do pracy są po prostu słoiki. Postanowiłam ten pomysł przetestować. Do tej pory słoiczki służyły mi raczej do przechowywania deserków, puddingów, jogurtów i im podobnych, czasem zup. Wypróbowałam zatem to nowatorskie podejście do lunchu i muszę przyznać, że całkiem nieźle się sprawdziło. Słoiki, których użyłam mają dość dużą średnicę, dlatego nie musiałam w pracy przekładać sałatek do misek. Jednak główną zaletą takiej formy lunchu jest przede wszystkim jego wygląd. Aż się chce! Z resztą oceńcie sami.

W dzisiejszym menu:

Miska truskawkowa z bananem, truskawkami i chia

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem


Miska truskawkowa z bananem, truskawkami i chia

Gdy jest tak ciepło, jak ostatnio, to rano prawie nie chce mi się jeść. Wtedy jem dosłownie pół kromki chleba, żeby zrobić jakiś mały podkład pod kawę. Na drugie śniadanie do pracy też marzy mi się coś lekkiego. Owoce.

Serek truskawkowy z bananem i chia | lunchboxodkuchni.pl

Sezon na truskawki w pełni. W końcu można w nich przebierać, a cena nie przeraża. Zauważyłam, że im mniejsze i gorzej wyglądające, tym lepsze.

Serek truskawkowy z bananem i chia | lunchboxodkuchni.pl

Wieki nie jadłam już gotowych owocowych serków homogenizowanych. Syntetyczny smak owoców doprowadza mnie do szału. A zawartość cukru jest w nich zatrważająca. Zdecydowanie wolę zrobić zapasy serków i jogurtów naturalnych, których smak i konsystencję zmieniam później zgodnie z humorem i ochotą.

Serek truskawkowy z bananem i chia | lunchboxodkuchni.pl

Część truskawek zostawiam sobie specjalnie w kawałkach, żeby serek nie był jednolitą papką. Dodatkowo nasionka chia dodaję nietypowo na końcu, zaraz przed zjedzeniem. Pamiętajcie tylko, żeby z nimi nie przesadzić, bo one spęcznieją w naszych brzuchach. Dzięki temu taki lekki serek wystarczy na dłużej.

Serek truskawkowy z bananem i chia | lunchboxodkuchni.pl


Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem

Sezon na szparagi niebawem się skończy, więc pamiętając o tym, a jednocześnie nie chcąc przynudzać, dziś przemycam je w sałatce.

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl

Drugim mocno sezonowym produktem, który dziś dodaję, jest młody groszek cukrowy. To ciekawe, że zaczął się pojawiać w marketach i na straganach. Jeszcze kilka lat temu nie było go widać. Gdy tylko go spróbowałam, od razu przeniosłam się wspomnieniami na wieś, do ogródka mojego dziadka, z którego ten groszek znikał, zanim zdążył dojrzeć.

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl

Od dłuższego czasu chodziło za mną coś takiego maksymalnie warzywnego. Chciałam, żeby było kolorowo i surowo. I jest! W dzisiejszej wersji tej sałatki jest również mięso, ale jeśli z niego zrezygnujecie, niewiele straci. Także czujcie się wolni w tej kwestii. Najważniejsze, by były wszystkie warzywa.

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl

Najlepsze jest to, że gdybyśmy mieli ochotę, to całą tą sałatkę można wrzucić na patelnię, podsmażyć i zjeść na ciepło. Ja jednak wybieram dziś wersję po pierwsze na zimno, a po drugie na surowo. Cudnie czuć wszystkie te smaki w takiej intensywności.

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl

A słoik? Słoik sprawdził się idealnie. Zarówno jako pojemnik do transportu, jak serwis obiadowy. A najlepszą robotę zrobił wizualnie. Spróbujcie koniecznie!

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Miska truskawkowa z bananem, truskawkami i chia
Truskawki z serkiem homogenizowanym, bananem i chia. Lekkie śniadanie lub przekąska, której głównym składnikiem są po prostu owoce.
Serek truskawkowy z bananem i chia | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe serki homogenizowane 1 serek = 150 g
  • 2 garście truskawek
  • 2 banany
  • 2 łyżki nasion chia
Czas przygotowania 7 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe serki homogenizowane 1 serek = 150 g
  • 2 garście truskawek
  • 2 banany
  • 2 łyżki nasion chia
Serek truskawkowy z bananem i chia | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Truskawki myję i osuszam. Pozbywam się szypułek.
  2. Część truskawek zostawiam z boku i kroję na kawałki.
  3. Resztę truskawek blenduję z serkiem homogenizowanym.
  4. Banana obieram ze skórki i kroję w kawałki.
  5. Wykładam do miski serek truskawkowy, następnie truskawki, banana oraz nasiona chia.
  6. Jeśli zabieram to śniadanie do pracy, to do jednego pojemnika wkładam serek truskawkowy, a do drugiego pokrojone owoce. Nasiona chia mam w małym słoiczku. Wszystko mieszam ze sobą dopiero na chwilę przed jedzeniem.
Wydrukuj przepis
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem
Lekki makaron ryżowy, a do tego świeże warzywa sezonowe - szparagi i zielony groszek. Mięso opcjonalnie. Lekko i treściwie.
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 200 g indyka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 garści zielonego groszku młodego i łuskanego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dressing
  • 3 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie może być miód
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 200 g indyka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 garści zielonego groszku młodego i łuskanego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dressing
  • 3 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie może być miód
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Sałatka
  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Indyka myję, osuszam i kroję w bardzo małe kawałeczki - prawie tak małe jak groszek. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Podsmażam na rozgrzanej oliwie ok 10 minut.
  3. Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce. Obieram obieraczką. Kroję w kawałki o długości ok. 3 cm. Gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru maksymalnie 3 minuty na średniej mocy.
  4. Groszek łuskam. Do sałatki będę używać surowego groszku.
  5. Papryki myję, osuszam i kroję w małe kawałeczki - porównywalne do groszku.
  6. Do słoika wkładam kolejno: szparagi, makaron, papryki, indyk, groszek i sezam.
Dressing
  1. Syrop z agawy i musztardę mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz