Zabawne, że niektóre owoce i warzywa mają podobny smak i konsystencję, a jednak jedne nazywamy tak, a drugie tak. Właśnie ogórek z zielonym melonem należą dla mnie do tej samej grupy zapachowo-smakowej. Jedno i drugie jest świeże, soczyste i bardzo lekkie. Składnikiem, który dobrze z nimi zagra jest seler naciowy. Troszkę bardziej warzywny niż ogórek, ale równie soczysty i odświeżający.
Kiedyś bałam się takich odważnych połączeń warzywnych w smoothie, bo wydawało mi się, że zabiją słodycz. Nic bardziej mylnego. Często wręcz ją uwypuklają, a swoją wytrawnością wzbogacają smak.
To smoothie jest bardzo, ale to bardzo lekkie. Wszystkie składniki składają się głównie z wody. Powiedziałabym więc, że bardziej można się nim napić niż najeść. Jeśli chcielibyście móc się nim bardziej nasycić, to zawsze można dodać do niego trochę siemienia lnianego lub nasion chia.
Jeśli macie ochotę sprawdzić cały lunchbox, którego częścią jest ten przepis, to zapraszam tutaj Warzywa i owoce
Czas przygotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 melona zielonego
- 4 laski selera naciowego
Składniki
|
|
- Melona kroję w ósemki. Pozbywam się ze środka pestek i odkrawam miąższ od skórki. Kroję w mniejsze kawałki.
- Ogórka obieram ze skórki i kroję w kawałki.
- Seler myję, osuszam i kroję w mniejsze kawałki.
- Wszystko razem blenduję.
Brak komentarzy