Lato jest bogate w warzywa, które bardzo szybko się przyrządza. Mistrzostwem świata w tej dziedzinie jest dla mnie leczo i wszystkie wariacje na jego temat. Przyznaję, że ostatnio u nas w domu przynajmniej raz na tydzień muszą być pomidory z cukinią. Dodatki się może i różnią, ale baza pozostaje taka sama.

Dziś wersja najprostsza z możliwych. Po prostu cukinia i pomidory, a to wszystko podane z ryżem. Ja nie mam za bardzo ochoty na mięso, ale oczywiście, jeśli dodacie trochę dobrej jakościowo kiełbasy, to danie może jedynie zyskać.

Kroję wszystko w bardzo drobną kostkę, żeby jak najszybciej się upichciło. W ten sposób gotowanie zajmie nam tylko chwilę dłużej niż samo krojenie warzyw. Pamiętajcie również o tym, że jeśli będziemy jeść to danie dopiero na drugi dzień, to do tego czasu warzywa zmiękną bardziej niż na chwilę po wyłączeniu kuchenki, także nie ma ich co rozgotowywać.

| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Porcje |
|
- 200 g ryżu
- 2 pomidory malinówki
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
- 2 łyżki sera peccorino
Składniki
|
|
- Pomidory i cukinię myję i osuszam.
- Kroję czosnek i warzywa w drobną kostkę.
- W wysokim garnku rozgrzewam oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę wkładam pokrojone czosnek, warzywa, oregano, ostrą paprykę, cukier, kilka szczypt soli i szczyptę pieprzu. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję w ten sposób ok. 10 minut na średniej mocy.
- Po tym czasie dodaję śmietanę.
- Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do miseczki wykładam ryż, następnie sos, a dopiero przed zjedzeniem ser peccorino.
- Jeśli sos jest za rzadki, to opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie pod koniec gotowania.

Brak komentarzy