Lato jest bogate w warzywa, które bardzo szybko się przyrządza. Mistrzostwem świata w tej dziedzinie jest dla mnie leczo i wszystkie wariacje na jego temat. Przyznaję, że ostatnio u nas w domu przynajmniej raz na tydzień muszą być pomidory z cukinią. Dodatki się może i różnią, ale baza pozostaje taka sama.
Dziś wersja najprostsza z możliwych. Po prostu cukinia i pomidory, a to wszystko podane z ryżem. Ja nie mam za bardzo ochoty na mięso, ale oczywiście, jeśli dodacie trochę dobrej jakościowo kiełbasy, to danie może jedynie zyskać.
Kroję wszystko w bardzo drobną kostkę, żeby jak najszybciej się upichciło. W ten sposób gotowanie zajmie nam tylko chwilę dłużej niż samo krojenie warzyw. Pamiętajcie również o tym, że jeśli będziemy jeść to danie dopiero na drugi dzień, to do tego czasu warzywa zmiękną bardziej niż na chwilę po wyłączeniu kuchenki, także nie ma ich co rozgotowywać.
Wydrukuj przepis
Ryż z pomidorami i cukinią oraz serem peccorino
Najlepszy letni obiadowy duet - pomidory i cukinia.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
200gryżu
2pomidory malinówki
1cukinia
2łyżkioliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
1łyżeczkaoregano
1łyżeczkamielonej ostrej papryki
1łyżeczkabrązowego cukru
sól i pieprz
2łyżkiśmietany 18% lub 30%
2łyżkisera peccorino
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
200gryżu
2pomidory malinówki
1cukinia
2łyżkioliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
1łyżeczkaoregano
1łyżeczkamielonej ostrej papryki
1łyżeczkabrązowego cukru
sól i pieprz
2łyżkiśmietany 18% lub 30%
2łyżkisera peccorino
Sposób przygotowania
Pomidory i cukinię myję i osuszam.
Kroję czosnek i warzywa w drobną kostkę.
W wysokim garnku rozgrzewam oliwę.
Na rozgrzaną oliwę wkładam pokrojone czosnek, warzywa, oregano, ostrą paprykę, cukier, kilka szczypt soli i szczyptę pieprzu. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję w ten sposób ok. 10 minut na średniej mocy.
Po tym czasie dodaję śmietanę.
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczki wykładam ryż, następnie sos, a dopiero przed zjedzeniem ser peccorino.
Jeśli sos jest za rzadki, to opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie pod koniec gotowania.
Brak komentarzy