lunch/ przepisy

Spaghetti z kurkami, czosnkiem i pietruszką

Oto i są! Kurki. Pierwsza odsłona w tym sezonie. Jedna z najbardziej bezpiecznych, a zarazem najsmaczniejszych kombinacji.

Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl

Uważam, że jeśli ma się dobre produkty, to nie należy im przeszkadzać. I dziś pozostaję wierna temu podejściu. Kupiłam dobry makaron. Świeżą pietruszkę. Porządne masło. Chciałabym powiedzieć, że kurki uzbierałam własnoręcznie, ale niestety nie. Nie mam tej tradycji w swojej rodzinie. Może kiedyś. Póki co, ufam atestom.

Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl

Po pojawianiu się konkretnych sezonowych produktów, widzę jak upływa czas. Tego lata upłynął mi zdecydowanie za szybko. Jeszcze chwileczkę temu był czerwiec, a już mamy schyłek wakacji. Tym bardziej staram się cieszyć tym, co przyniosły.

Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl

Nie specjalnie miałam ochotę dzisiaj zalewać wszystko sosem, choć na pewno to jeszcze zrobię. Przyszła mi bardziej do głowy wersja saute. Czosnek i masło lubią się zawsze. Pietruszka dodaje im życia. Możesz do tego wrzucić, co Ci się podoba. A to, co dodasz, stanie się głównym punktem programu. Niech więc kurki zagrają dziś pierwsze skrzypce. Delikatne i maślane, zarówno w swoim smaku jak i urodzie. Do tego tylko sól i pieprz. Nie przeszkadzaj im, delektuj się prostotą.

Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl

To jedno z tych dań, które przygotowujesz do zjedzenia na jutro, a i tak połowa ginie już na etapie próbowania. Z resztą, dlaczego by tego nie zjeść i na kolację?

Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Spaghetti z kurkami, czosnkiem i pietruszką
Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • sól i pieprz
Spaghetti z kurkami i pietruszką | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurki wkładam do dużej miski i zalewam zimną wodą. Dokładnie czyszczę każdą z nich z ziemi i układam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na sitku.
  3. Masło rozpuszczam na patelni.
  4. Czosnek obieram i kroję w grube plastry.
  5. Wkładam na patelnię z rozpuszczonym masłem i mocno solę.
  6. Następnie na patelnię wkładam kurki. Oprószam solą i pieprzem. Smażę 8 - 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  7. Natkę pietruszki myję i drobno siekam
  8. Gdy makaron kończy się gotować, dodaję kilka łyżek wody z makaronu do grzybów.
  9. Odcedzam makaron, przekładam go na patelnię z grzybami. Oprószam solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i podsmażam jeszcze ok. 2 minuty.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz