lunch/ przepisy

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami

Jeśli jest już dynia, to krem być musi. Uważam, że jest to warzywo stworzone wręcz do tego rodzaju dań. Kremy z dyni zawsze mają piękny kolor i idealną konsystencję. Dodatkowo niesamowicie szybko się je gotuje. A przede wszystkim jest tak wiele składników, które można do dyni dodać i którym ona się wdzięcznie poddaje, że zdecydowanie nie można się z nią nudzić.

W tym tygodniu zostało mi mleko kokosowe z poprzedniego obiadu, więc postanowiłam, że niczym więcej już nie będę tej dyni zamęczać. Zrobimy typowy krem na nutę curry, właśnie na bazie mleka kokosowego. Nie będzie on może aż tak gęsty, jak gdyby był z innym warzywem, ale za to dodamy krewetki, które będą dobrym wypełnieniem. Curry, imbir i krewetki to smaki, które się lubią bardzo i wiemy to nie od dziś.

Przyznaję, że jest to jedna z tych chudzieńkich zup, choć do końca dnia biznesowego zwykle mi wystarcza. Jeśli jednak łapie mnie jakiś dziki głód, a od czasu do czasu się to zdarza, to po prostu biegnę do sklepu i kupuję super świeżą i super pszenną bułę, której nie waham się użyć. Spokojnie można dodać tutaj również gotowany ryż. Byle nie za dużo, żeby nam się nie zrobił z tego ryż curry z krewetkami.

Ta zupa, to również świetny podkład, jeśli zapraszacie znajomych na kolację i wiecie, że lubią takie smaki. Wiadomo, że wielki talerz czegoś podobnego może zniechęcić do dalszego jedzenia. Jeśli jednak zadbacie o to, by była to ładna przystawka w formie małego słoiczka pikantnego kremu z dobrej jakości krewetką, to jestem pewna, że zrobicie pozytywne wrażenie na Waszych gościach. Uważajcie tylko na osoby wrażliwe na owoce morza. Wiem, że dla niektórych sam zapach bywa już problemem. Ja również przekonywałam się bardzo długo do tego smaku. W końcu jednak się przekonałam i dziś jestem wielką fanką krewetek. Oczywiście bez porównania smakują te świeżo łowione, szczególnie w otoczeniu urokliwych portów. Nie mniej namiastkę tego możemy spróbować dać sobie sami, co niniejszym staram się czynić.

Przepis znajdziecie pod zdjęciami. Miłego oglądania i gotowania!

Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami
Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 dyni hokkaido 1/2 dyni z pestkami = ok. 330 g
  • 1/2 puszki mleka kokosowego 1/2 puszki = ok. 200 ml
  • 10 g startego świeżego imbiru
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 250 g krewetek mrożonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 dyni hokkaido 1/2 dyni z pestkami = ok. 330 g
  • 1/2 puszki mleka kokosowego 1/2 puszki = ok. 200 ml
  • 10 g startego świeżego imbiru
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 250 g krewetek mrożonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
Krem z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Kroję dynię na ćwiartki.
  2. Przy pomocy łyżki do zupy wydrążam środek każdej ćwiartki.
  3. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obieram ze skórki każdą z ćwiartek.
  4. Powstałe w ten sposób księżyce kroję w kostkę.
  5. Pokrojoną dynię wkładam do wysokiego garnka.
  6. Zalewam wodą i gotuję ok. 10 minut pod przykryciem.
  7. Po tym czasie dodaję imbir, curry, cukier, sól i mleko kokosowe i gotuję kolejne 5 minut.
  8. Po zdjęciu garnka z kuchenki blenduję wszystko razem na gładki krem. Jego konsystencja powinna odpowiadać konsystencji mleka kokosowego. Jeśli jest za gęsta, dolewam odrobię wody.
  9. Krewetki rozmrażam, pozbywam się ogonków i oczyszczam. Opłukuję i osuszam.
  10. Podsmażam ok. 4 minuty na odrobinie oliwy posypując je szczyptą soli i curry.
  11. Natkę pietruszki siekam.
  12. Krewetki i natkę pietruszki dodaję do kremu na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz