lunch/ przepisy

Zapiekanka klasyczna z mozzarellą i pieczarkami oraz z sałatką z pomidorów

Myślę, że nie ma wśród moich roczników nikogo, kto wychowałby się w tym kraju i nie jadł klasycznej zapieksy z żółtym serem i pieczarkami podanej na kartoniku, a oblanej rozwodnionym pomidorowym keczupem. Tak moimi mili keczupem przez mocne „cz” i „u otwarte”. Zapach takiej zapiekanki za sprawą małej obskurnej białej budki na dworcu, przystanku autobusowym, czy też pod super samem niósł się na kilometry i zapraszał bezczelnie na lekko spalony żółty ser i rozmrażane pieczarki. Obrzydliwe? No jasne! Prawda jest jednak taka, że tego smaku nie podrobi nic. Duch raczkującego kapitalizmu objawiał nam się w różny sposób, a budy z tanim żarciem i coca-colą były jednym z nich. Porwę się więc na stwierdzenie, że to nie smak zapiekanki jest nie do podrobienia. To smak zachodu i nowego lepszego jutra uczynił ten smak jedynym w swoim rodzaju.

Tym samym trzeba jednak oddać honor miejscom, które kultywują tę kulinarną tradycję i pomimo tego, że kapitalizm stanął na nogach, a wręcz dorobił się endoprotezy, serwują nadal ten pamiętny przysmak. Niesamowite zapieksy na metry jadłam na przykład w Sosnowcu, a i wielu z Was zaliczyło na pewno w drodze powrotnej z imprezy wyszukane kompozycje smakowe na zapiekankach na krakowskim Kazimierzu. Jak widać temat ten jest nadal bliski sercu wielu głodomorów. Bez bicia przyznaję, że jestem jednym z nich. Pomyślałam więc „Hej! Dlaczego by nie złożyć czegoś podobnego w pracy!”

Od idei do czynu. Stwierdziłam, że mając w pracy mikrofalówkę z funkcją piecyka, aż żal dawać jej się wykorzystywać bezwględnym programistom jedynie do grzania frankfurterek. Moim pomysłem było, żeby przygotować wszystkie części układanki w domu, ale zgrillować zapiekankę już na miejscu. Ważnym elementem są dla mnie tutaj pieczarki. Nie znoszę surowych. Uwielbiam za to dobrze przyprawione solą i pieprzem i podsmażone na maśle. Moim zdaniem to powoduje, że zapiekanka ma smak. Do tego zrobiłam bardzo prostą sałatkę z kolorowych pomidorów i kiełków słonecznika, w razie gdyby w biurowej lodówce zabrakło rozwodnionego keczupu.

Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl Zapiekanka z mozzarellą i pieczarkami i sałatką z pomidorów | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Zapiekanka klasyczna z mozzarellą i pieczarkami oraz z sałatką z pomidorów
Zapiekanka klasyczna | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 5 min
Porcje
Składniki
zapiekanka
  • 1 mała bagietka pszenna
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka startego żółtego sera najlepiej mozzarelli
sałatka
  • 1 mały pomidor czerwony
  • 1 mały pomidor żółty
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 5 min
Porcje
Składniki
zapiekanka
  • 1 mała bagietka pszenna
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka startego żółtego sera najlepiej mozzarelli
sałatka
  • 1 mały pomidor czerwony
  • 1 mały pomidor żółty
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Zapiekanka klasyczna | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
zapiekanka
  1. Pieczarki myję i osuszam.
  2. Kroję w połówki i w plastry.
  3. Podsmażam je ok 7 minut na rozgrzanym maśle doprawiając mocno solą i pieprzem.
  4. Żółty ser trę na tarce o grubych oczkach.
  5. Do pojemnika wkładam starty ser i ostudzone pieczarki.
  6. Na chwilę przed zjedzeniem kroję bagietkę na pół. Wykładam na nią żółty ser i pieczarki w dowolnej kolejności. Grilluję ok 5-8 minut w zależności od mocy grzałki.
sałatka
  1. Pomidory i kiełki myję i osuszam.
  2. Pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Oprószam solą i pieprzem. Dodaję oliwy i mieszam.
  3. Na koniec dodaję kiełki słonecznika i zamykam w pojemniku.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz